Nieuwbouw

Nieuw Frans kunst- en architectuurcentrum opent deuren

In Orléans gaat vanaf 14 september het hagelnieuwe ‘Les Turbulences’ voor het grote publiek open. In een gebouw van de hand van Jakob + MacFarlane zullen bezoekers de collectie van meer dan 600 werken, 800 maquettes en 15.000 tekeningen van experimentele architecten kunnen aanschouwen. Tijdelijk zal er ook het negende ArchiLab doorgaan, die in het teken staat van de interactie tussen digitale architectuur en wetenschap die beiden de simulatie van de biologische wereld nastreven.

Het FRAC en haar visie

Met het nieuwe kunst- en architectuurcentrum ‘Les Turbulences’ ziet het FRAC (Fonds Régionaux d’Art Contemporain) een droom in vervulling gaan. Frankrijk probeert nu al enige tijd haar kunst niet langer te stockeren in de hoofdstad, maar het juist naar een zo breed mogelijk publiek te brengen in de regio’s. Zo zijn er al het Centre Pompidou Metz en het Louvre Lens. Het FRAC heeft een eigenzinnige visie, het wil zowel hedendaagse kunst als experimentele architectuur promoten. Zo waren zij het die het Yona Friedman’s radicale ideeën en de alternatieve moderniteit van Paul Virilio en Claude Parent in nieuw daglicht zetten.

Les Turbulences

Opgericht op een voormalige militaire opslagplaats, is dit project, naast een publiekstrekker van formaat, een interessant voorbeeld van hoe oud en nieuw kunnen samengaan en zo elkaar kunnen versterken. Het project bestaat uit drie grote delen: het architecturaal gebaar, het lichtscherm en de tuin ‘la faille’.

Lees verder op Architectura

Ook interessant