Algemeen

Nieuw Fortis-fonds koppelt rendement aan kredietkwaliteit

Fortis Bank lanceert een beleggingsfonds met kapitaalbescherming waarbij het rendement niet afhangt van de onderliggende aandelenkoers van een bedrijf, maar van zijn financiële gezondheid.

Zo lang de 200 bedrijven in het fonds niet ten prooi vallen aan een faillissement, een schuldherstructurering of een gemiste financiële verplichting van minstens 1 miljoen euro, verdient de belegger jaarlijks 8 procent.

Het nieuwe product heet Fortis L Fix Credit Quality 1. 'Het is in België de eerste sicav die uitsluitend inspeelt op het kredietrisico van bedrijven', stelt Pierre Amrom, bij Fortis Bank verantwoordelijk voor de kredietderivaten. 'Dat kredietrisico toetsen we niet aan de verandering van de kredietwaardigheid of rating van het bedrijf, maar aan drie soorten kredietgebeurtenissen die het bedrijf kunnen treffen.' 'De eerste gebeurtenis is een faillissement. De tweede is de niet-naleving van een financiële verplichting. Concreet spreken we van een negatieve kredietgebeurtenis als het bedrijf voor minstens 1 miljoen dollar of euro een betaling mist op een bankkrediet of een obligatielening. De derde gebeurtenis die een invloed heeft op het rendement van het fonds is een verplichtige schuldherschikking van het bedrijf als gevolg van zijn verslechterde financiële situatie.'

Het nieuwe fonds heeft een looptijd van acht jaar en belooft jaarlijks een rendement van 8 procent. De voorwaarde is wel dat geen van de 200 Amerikaanse, Europese en Australische bedrijven uit het fonds getroffen wordt door een van de bovenstaande kredietgebeurtenissen.
Build for Life