Architectuur

Neutelings Riedijk presenteert ontwerp Kenniscluster Rijnboog

De architect Neutelings Riedijk heeft dinsdag het ontwerp van het Kenniscluster Rijnboog gepresenteerd. Dit wordt het nieuwe onderkomen van een aantal Arnhemse culturele instellingen zoals de bibliotheek en het historisch museum. Centraal in het ontwerp staat een binnenstraat, een enorme trap afgewisseld met bordessen. De trap doorkruist het gebouw vanaf de begane grond tot aan het dak. De bezoeker komt langs allerlei publieke ruimtes, geschikt voor lezingen, optredens of exposities.

Op de begane grond komt er horeca. Op de eerste en tweede verdieping komt de bibliotheek, op de derde en vierde verdieping komen de educatieve functies van de Volksuniversiteit, het Kunstbedrijf en enkele creatieve mbo-opleidingen van Rijn IJssel. Ook op de vijfde verdieping zijn er leslokalen, maar ook een auditorium en dakterras met uitzicht over de stad.

In het sousterrain komt het erfgoedcentrum: de samenwerking tussen het Historisch Museum, de Gelderland Bibliotheek en het Gelders Archief. Hier wordt met permanente en tijdelijke exposities de geschiedenis van Arnhem en Gelderland en zijn inwoners op een laagdrempelige, verhalende manier gepresenteerd.

Het Kenniscluster is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Rijnboog tussen de Arnhemse binnenstad en de Rijn. Afgelopen voorjaar schrapte de gemeenteraad de aanleg van een toeristische haven uit de plannen. In het Rijnboogkwartier komt ook een Kunstencluster, met de Schouwburg Arnhem, een filmhuis en het Museum voor Moderne Kunst. Verder worden er woningen, winkels en kantoren gerealiseerd. Naast de gemeente investeren Vesteda, Portaal, Bouwinvest, MAB en Blauwhoed in het project.