Architectuur

Nero ontwerpt nieuw Oost-Vlaams provinciehuis

De Provincie Oost-Vlaanderen wil de provinciale diensten centraliseren in het bestaande complex op het Woodrow Wilsonplein in Gent. Daarvoor is een nieuw provinciehuis nodig dat op 30.000 m³ administratie en beleid, inclusief de provincieraadzaal, huisvest.
De aanstelling van de ontwerper gebeurde volgens procedure 'Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester'. 5 kandidaten, onder wie 3 buitenlandse bureaus, mochten een ontwerpend onderzoek uitvoeren. Het Gentse architectenbureau NERO kwam uiteindelijk als beste uit de bus.

Het winnende onderzoeksontwerp komt tegemoet aan de vraag van de Provincie Oost-Vlaanderen naar een centrale vestiging met een sterke identiteit en uitstraling, herkenbaar, uitnodigend en vlot toegankelijk. Een gebouw ook dat het plein en de omgeving een nieuwe dynamiek kan geven.


Zicht vanaf het nieuwe plein dat aan de Waalse Krook wordt gecreëerd. Rechts het nieuwe brugje naar het Woodrow Wilsonplein en centraal het “Venster op de Stad”. Deze nieuwe opening in het Urbiscomplex brengt licht, lucht en zicht naar de binnenpatio.

Een doordachte renovatie en vernieuwbouw van het huidige Urbiscomplex, dat dateert van begin jaren 90, dringt zich daarvoor op. Daarbij worden elementen met kwalitatieve waarde, zoals de betoncassettes van de gevels die refereren naar de bouwgeschiedenis van het Zuid, behouden, maar achter die restanten verrijst als het ware een heel nieuw gebouw.

De meest in het oog springende ingreep is ongetwijfeld het openbreken van de huidige patio in de richting van de Waalse Krook. Dit nieuwe ‘venster op de stad’ biedt de kantoren, die voorheen ingesloten lagen, een zicht op de omgeving, en opent anderzijds het gebouw voor de omgeving. Er ontstaat tevens een grote semipublieke buitenruimte met zicht op de Waalse Krook
Ook de dakverdiepingen worden drastisch aangepakt. Ze worden vervangen door een nieuw volume dat het gebouw zijn nieuwe identiteit geeft. Hier komt ook een nieuw dakpaviljoen met dakterras dat als cafetaria dienst kan doen.


Zicht vanaf het François Laurentplein op de nieuwe ontwikkeling op de Waalse Krook en het nieuwe Provinciehuis aan de Schelde. Het Zuid en de Waalse Krook worden voelbaar tot in de binnenstad. De vernieuwde dakverdiepingen geven het Provinciehuis zijn nieuwe identiteit.

NERO start in maart 2012 met de opmaak van het voorontwerp op basis van de projectdefinitie, de gestelde ambities, het vooropgestelde budget (39,5 miljoen euro) en het eisenprogramma. De deputatie heeft overigens beslist de ambitie betreffende duurzaamheid te verhogen en te streven naar een E-peil 50. Hiermee wordt een halvering van het energieverbruik nagestreefd. De start van de werken is gepland in april 2014, de ingebruikname is gepland eind 2016.


Op het dak komt een ruim dakterras met een paviljoen dat dienst doet als cafetaria en ontmoetingsruimte. Hier kunnen de gouverneur, de deputatie en medewerkers tot rust komen met zicht over de Gentse binnenstad.


Overzichtsbeeld op het nieuw Provinciehuis aan Gent Zuid voor de Provincie Oost-Vlaanderen met het “venster op de stad” en het dakterras.