Vastgoed

Neprom beschuldigt Nederland van 'zure' woningmarkt

Volgens Wienke Bodewes, voorzitter van de branchevereniging voor projectontwikkelaars Neprom, is Nederland in grote mate zelf verantwoordelijk voor de rem op de woningmarkt. Zo worden consumenten niet gestimuleerd om woningen te kopen omdat De Nederiandsche Bank en de AFM zowel `onbegrijpelijke` als `onverantwoord strenge` eisen stellen aan de hypotheken.

Daarnaast willen mensen zelf ook graag `zuur` doen over de risico`s op de woningmarkt. Volgens Bodewes worden de risico`s veel te zwaar aangezet, zeker omdat de economie juist weer aantrekt en het aantal banen ook niet afneemt. Daardoor is de koop van een huis een koop met relatief beperkte risico`s. Dat wordt benadrukt door het lage aantal gedwongen verkoepn in Nederland. Op dit moment zijn dit er 2.500. Volgens de voorzitter zijn er bijna geen landen met soortgelijke cijfers.

Dat er strengere regels gelden op hypotheekgebied snapt Bodewes dan ook niet. Hij is van mening dat niet de banken moeten bepalen of mensen risico`s kunnen nemen. Bovendien wordt zo de consument het recht ontnomen een huis te kopen. De financieringsbeperkingen kunnen het consumentenvertrouwen in de economie ook nog negatief beïnvloeden, waardoor herstel langer kan duren.

Gebaseerd op: Cobouw