Bedrijfsnieuws

Nemef in handen van eigenaar Lips

De eigenaar van slotenproducent Lips, het Zweedse Assa Abloy, neemt branchegenoot Nemef over van Black & Decker.

Door de inmiddels goedgekeurde samenvoeging van Lips en Nemef ontstaat de grootste hang- en sluitwerkproducent van Nederland.

Behalve Nemef neemt Assa Abloy ook het Italiaanse Corbin van Black & Decker over. De eveneens geplande inlijving van het Duitse DOM is op last van de kartelautoriteit in Bonn voorlopig in de ijskast gezet. Assa Abloy betaalt voor Nemef en Corbin 66 miljoen euro aan Black & Decker. De overname wordt begin januari afgerond.
De Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa keurde de acquisitie vorige week goed, maar pas na diepgaand onderzoek te hebben verricht. Grootste obstakel bleek inzicht te krijgen in de marktposities van Lips en Nemef. De kartelwaakhond raadpleegde daarom verschillende concurrenten en afnemers.
Geschat wordt dat het gezamenlijke marktaandeel van Lips en Nemef tussen de 10 en 20 procent uitkomt. Dat geldt voor raam- en deursloten. Het aandeel in de markt voor hang- en fietssloten en de markt voor kast- en kluissloten bedraagt waarschijnlijk minder dan 10 procent.
Volgens de NMa wordt Assa Abloy daarmee verreweg de grootste aanbieder van insteeksloten en cilinders op de Nederlandse markt. Een machtspositie vreest de mededingingsautoriteit echter niet. Daarvoor zijn er “voldoende concurrenten actief die tegenwicht kunnen bieden”.

Concurrenten
De NMa wijst daarbij vooral op Duitse bedrijven die hun sloten al in Nederland afzetten of dat zonder al te veel extra kosten kunnen doen. Enkele concurrenten hebben niettemin vraagtekens gezet bij de samenvoeging. Volgens hen zal vanwege de merkbekendheid van Lips en Nemef “geen Nederlandse leverancier of winkelier het zich kunnen permitteren geen producten van Lips en Nemef aan te bieden”. Zij vrezen dan ook dat Assa Abloy een economische machtspositie verkrijgt op de Nederlandse slotenmarkt.
Architecten daarentegen geven aan dat er voldoende goede producten verkrijgbaar zijn die niet door Lips of Nemef zijn gemaakt. Architecten vormen doorgaans een belangrijke schakel bij het aankoopproces van sloten en sluitsystemen. Hang- en sluitwerkproducenten hebben het momenteel zwaar te verduren als gevolg van de verslechterde bouwmarkt voor woningen en kantoren. Grote bedrijven als Lips, Nemef en Axa schrapten afgelopen jaren al honderden banen.
Komend jaar wordt verdere banenverlies verwacht. Een kwart van de slotenproducenten verwacht nog in het personeelsbestand te snijden, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Of bij de samenvoeging van Nemef en Lips arbeidsplaatsen verloren gaan, is nog niet bekend.
Build for Life