Algemeen

Nederlandse provincies dagen bouw uit

De twaalf provincies van Nederland sluiten zich aan bij het Vernieuwingsoffensief Bouw. Zij gaan hun opdrachtgeverschap verder professionaliseren en de bouwsector uitdagen met creatieve oplossingen te komen voor gebiedsontwikkeling en infrastructurele werken.

Hiertoe heeft het Interprovinciaal Overleg (IPO) vandaag afspraken gemaakt met de Regieraad Bouw die zijn vastgelegd in een zogeheten Vernieuwingsakkoord. De handtekeningen werden gezet door Jan Franssen, voorzitter IPO-bestuur, en Jan Hovers, voorzitter Regieraad Bouw.

Professionalisering
In het Vernieuwingsakkoord geeft het IPO aan het belangrijk te vinden dat provincies hun inkoop- en aanbestedingsorganisatie verder professionaliseren. Het Interprovinciaal vakberaad Inkoop en Aanbesteden zal de Kring van Provinciesecretarissen gaan adviseren over strategisch inkoopbeleid. Daarbij wordt het nieuwe concerninkoopmodel van de provincie Overijssel als voorbeeld genomen.

Stimuleren
De Interprovinciale vakberaden Beheer en Bouw en Inkoop en Aanbesteden zullen de provincies stimuleren om niet alleen naar bouwkosten, maar ook naar levensduurkosten te kijken. Rekening houden met de behoeften van de eindgebruikers, functioneel specificeren en gunnen op basis van de economisch meest voordelige inschrijving zullen eveneens worden bevorderd. Het IPO werkt verder mee aan de leidraad Aanbesteden die momenteel onder leiding van een commissie van de Regieraad wordt ontwikkeld.

Transparantie
Het IPO streeft naar meer transparantie in aanbestedingen en bouwprocessen. Daarom krijgen de provincies het advies te gaan werken met gestandaardiseerde informatiesystemen en afsprakenstelsels. Er is inmiddels een provinciaal integriteitbeleid ontwikkeld. Het IPO adviseert provincies om opdrachtgevers contractueel te verplichten dat beleid te respecteren. De provincies wordt gevraagd om bij de selectie van bouwpartners te informeren of zij een gedragscode voeren.

Mijlpaal
Jan Franssen: 'Wij gaan het gedachtegoed van de Regieraad nadrukkelijk onder de aandacht van de provinciebesturen brengen. Onze doelstelling is een zo efficiënt mogelijke besteding van belastinggelden. Wij hebben daarom alle belang bij de beste prijs-kwaliteitsverhouding, innovatieve ontwikkelaars en bouwers en een transparant bouwproces.' Volgens Jan Hovers is er een belangrijke mijlpaal bereikt nu alle decentrale overheden een Vernieuwingsakkoord hebben gesloten: VNG (gemeenten), UvW (waterschappen) en IPO (provincies).

Regieraad
De Regieraad Bouw heeft inmiddels negen Vernieuwingsakkoorden gesloten met organisaties van opdrachtgevers (CBZ, VNG, UvW en IPO), opdrachtnemers (Bouwend Nederland, UNETO-VNI en NVTB) en adviseurs (ONRI en BNA). De Regieraad Bouw is door de ministers van EZ, VROM en V&W in het leven geroepen om de vernieuwing van de bouwsector aan te jagen.
Build for Life