Vastgoed

Nederlandse kopers azen op Amerikaans onroerend goed

De Amerikaanse huizenmarkt is nog niet hersteld van de crisis en dat trekt onder meer Nederlandse koopjesjagers aan. De prijzen voor Amerikaanse appartementencomplexen, winkelcentra en kantoorpanden zijn flink gedaald.
Vorig jaar waren Duitse en Canadese partijen de grootste investeerders in de Amerikaanse huizenmarkt. Nederland volgde met 417 miljoen dollar. Dit jaar staat Nederland op de vijfde plaats met 278 miljoen dollar tot nu toe. De Nederlandse beleggers richtten zich eerst op kantoorpanden maar hebben nu ook interesse in appartementen en winkelruimte. Pensioenbeheerder PGGM is de grootste Nederlandse belegger in Amerikaans vastgoed, en van alle buitenlandse onroerendgoedbeleggers is PGGM de nummer zes. Guido Verhoef, hoofd privaat vastgoed bij PGGM, ziet appartementen als een stabiele belegging aangezien door de hypotheekcrisis meer Amerikanen zijn gaan huren.

Eerder dit jaar is PGGM een joint venture aangegaan met het investeringsfonds Inland Real Estate in Chicago. Het duo belegt 450 miljoen euro in vastgoed en richt zich met name op winkelcentra met grote supermarkten. De vermogensbeheerder APG heeft 290 miljoen euro in Amerikaans vastgoed gestoken.

Gebaseerd op: Elsevier