Verbouwen

Nederlandse jongeren gaan woonomgeving pimpen

In vijf steden mogen jongeren hun wijk ‘pimpen’, ofwel verfraaien en opknappen. In Amsterdam, Rotterdam, Tilburg, Lelystad en Arnhem wordt een bedrag van vijfduizend euro uitgereikt voor de uitvoering van de beste projecten om buurten zoals Slotermeer en Feijenoord, leefbaarder te maken.

Met dit project, dat ‘Pimp my Block’ heet, probeert de Nationale Jeugdraad schoolgaande en werkende jongeren tussen de 14 en 23 jaar uit achterstandswijken te bereiken. De raad wil die jongeren stimuleren om hun ambities te ontdekken en vorm te geven. De organisatie wil ook dat jongeren trots zijn op hun omgeving en bereid zijn zich daarvoor in te zetten.

‘We hebben achterstandswijken uitgekozen omdat jongeren daar niet zo veel te doen hebben’, vertelt Risten Kragt van de Jeugdraad. ‘Amsterdamse jongeren vertelden ons dat ze graag evenementen willen organiseren, omdat ze het rondhangen ook niet voor hun lol doen.’

In Amsterdam is vorige maand een feest gehouden om jongeren enthousiast te maken voor ‘pimp my block’. Daarna zijn diverse voorstellen gedaan om bijvoorbeeld bepaalde hangplekken, sportvelden en buurthuizen op te knappen. ‘Ook zijn er voorstellen gedaan voor een rapworkshop en sportevenementen’, aldus Kragt.

In Tilburg, Arnhem, Lelystad en Rotterdam vinden de komende maanden eveneens feesten plaats om het startsein te geven. Jongeren krijgen een aantal maanden de tijd om hun voorstel op papier te zetten zodat in iedere stad een jury haar oordeel kan vellen. In de jury’s zitten bekende voetballers zoals Nigel de Jong van Ajax, wethouders, leden van de Jeugdraad en de Stichting Kinderpostzegels Nederland.

‘De projecten die niet winnen schuiven we door naar de Stichting Kinderpostzegels en de gemeenten die ze mogelijk willen financieren. Gemeenten willen niet dat dit project eenmalig is dus hebben beloofd dit een aantal jaren voort te zetten.’