Bedrijfsnieuws

Nederlandse bouwer verovert positie op Engelse bodem

De handschoen oppakken om met Engelse partijen 83 stuks permanente studentenwoningen te gaan realiseren was voor het Apeldoornse bedrijf Formulebouw een vernieuwende en uiterst prikkelende uitdaging. Nog niet eerder hebben Nederlandse leveranciers modulaire wooneenheden in Engeland gerealiseerd. De prikkel om dit project te accepteren is gelegen in het feit om juist datgeen te doen waar diverse Nederlandse bouwers om veelal regelgevingstechnische reden zijn afgehaakt.

De voorbereiding was het halve werk. Een groot aantal gesprekken met Engelse corporaties, aannemers, ontwikkelaars en diverse adviseurs zijn noodzakelijk geweest om Engelse partijen een definitieve keuze te kunnen laten maken.

Veel Engelsen denken, net zoals veel Nederlanders van zichzelf denken, dat zij in alles beter en meer ontwikkeld zijn. Het zoeken naar de juiste balans alsmede het interpreteren van de cultuurverschillen is voor Formulebouw een ware ontdekkingstocht geweest.

In een tijdsbestek van een kleine zes maanden in een vreemd land een compleet gebouw van vijf bouwlagen realiseren is volgens Engelse deskundigen een werkelijk huzarenstuk. De beproefde en toegepaste Nederlandse modulaire bouwmethode heeft ten opzichte van de Engelse traditionele bouwwijze een tijdbesparing van 12 maanden opgeleverd. Zowel de Engelse partner als Formulebouw zelf hebben een bijzonder leerzame en hectische periode meegemaakt. Kennisoverdracht en het bewaken van realistische doelstellingen hebben centraal gestaan.

Doordat deze bouwmethode is toegepast heeft de Universiteit van Worcester zijn studenten een compleet exploitatiejaar eerder kunnen huisvesten. Alle wooneenheden zijn inmiddels verhuurd, eind september 2008 zijn alle wooneenheden dan ook bewoond.

Medio mei 2008 is Formulebouw gestart met het leveren van de eerste modulaire wooneenheden op de bouwplaats in Worcester UK. De gemiddelde module heeft een lengte van ongeveer 12 meter lang en een breedte van 3,0 meter, de vloeren zijn allemaal uitgevoerd in beton.

Alle wooneenheden zijn in Nederland voorzien van bijzonder fraaie, geprefabiceerde design badkamers. Deze badkamers zijn vanuit Italië naar Nederland getransporteerd en in de modules gemonteerd.

Om alle wooneenheden te kunnen transporteren zijn ongeveer honderd diepladers met hun zware vracht de Noordzee overgestoken. In Engeland aangekomen zijn de modules door een enorme (400 tons) torenkraan op hun eindbestmming geplaatst. Direct na plaatsing van de modules is een team van specialisten gestart met de afbouwwerkzaamheden.

Alle activiteiten vanaf de sloop van de bestaande opstallen tot en met het eindresultaat van vandaag, hebben relaties van Formulebouw via de online webcam kunnen volgen. Het aantal webcambezoekers alsmede de interesse voor de gekozen bouwmethode is nog steeds enorm.

De wooneenheden zijn compleet gestoffeerd en gemeubileerd inclusief bedlinnen, aan de toekomstige bewoners aangeboden. Voor Nederlandse begrippen is het geleverde afwerkingniveau ten opzichte van Nederlandse studentenwoningen enorm hoog. Er zijn veel Nederlandse hotels met een lagere afwerking.

Per bouwlaag zijn twee stuks gemeenschappelijke keukens gepositioneerd, deze keukens zijn bedoeld voor maximaal 10 bewoners. Om overzicht in het gebouw te kunnen bewaren zijn per bouwlaag twee woonsecties opgenomen. Door het toepassen van deze woonsecties kunnen bewoners alleen toegang krijgen tot het gedeelte waar zijzelf ook daadwerkelijk wonen.

Dankzij de inzet van projectmatig betrokken partijen, en de inzet van projectmanager Anton van Gemert van GBA Bouwmanagement en Advies BV heeft Formulebouw het eerste modulair project met een permanent karakter in Engeland gerealiseerd.

"Niet alleen zeggen, maar gewoon doen!", aldus directeur Heemskerk van Formulebouw.
Build for Life