Nieuwbouw

Nederlandse bouw herstelt zich niet zo snel

De Nederlandse bouw herstelt zich niet zo snel in vergelijking met buurlanden. De jongste cijfers van het Europese statistische bureau Eurostat tonen dit aan. Zo verloor Nederland in de bouwsector in de maand november 3,7%, terwijl de Belgen, Duitsers en Britten juist een plus behaalden of in ieder geval beter scoorden.

Het gemiddelde in Europa kwam uit op -6,8% ten opzichte van de maand november een jaar eerder. Dit kwam vooral door problemen in Spanje, Griekenland en Ierland. Daar viel ongeveer een derde van de bouwsector weg door alle crisisproblemen. De Britten deden het veel beter met een plus van 11,1% in de maand november. En ook de Duitsers hadden in deze maand meer werk te doen: +5,5%. Bij de Belgen is het nog enigszins vallen en opstaan. Sinds de zomer van 2010 variëren de groeicijfers daar tussen de 5,2 en -1,1%.

Frankrijk deed het net als Nederland niet al te best. De Franse markt bereikte in november een nieuw dieptepunt met een afname van 4,6%. Daar tegenover staan weer landen als Polen en Zweden. Zij presteren juist beter met een groei van 14,9% in het Poolse productieniveau en een van 10,4% in Zweden.

Gebaseerd op: Cobouw