Algemeen

Nederlanders vinden bouw onbetrouwbaar

Een meerderheid van de Nederlandse bevolking vindt de bouwsector onbetrouwbaar. Daar staat tegenover dat de sector goed scoort als het gaat om vakmanschap en kwaliteit.

Dit blijkt uit een onderzoek dat TNS NIPO eind vorig jaar in opdracht van Bouwend Nederland, de nieuwe vereniging van bouw- en infrabedrijven, heeft gehouden. Door middel van een representatieve steekproef is het imago onder het publiek in kaart gebracht. De respondenten werd gevraagd waar zij in eerste instantie aan denken bij het woord 'bouw'. 28 procent zei te denken aan het bouwen van woningen, 15 procent zei te denken aan 'huizen' en 10 procent aan de bouw van bruggen en wegen. Maar liefst 26 procent zei als eerste te denken aan 'fraude' als het woord bouw viel.

Lokale aannemers
Nederlanders denken bij de bouw vooral aan kleine, lokale aannemers. Die krijgen een betrouwbaarheidspercentage van 59 procent. Middelgrote ondernemingen scoren echter maar een percentage van 45 procent, terwijl het vertrouwen in grote, ook internationaal opererende bouwbedrijven ronduit slecht is. Zij scoren een percentage van slechts 21 procent. 58 procent van de respondenten geeft aan bouwvakkers betrouwbaar te vinden. Voor de bouwsector als geheel is dat percentage 41.

Vakmensen
Vakmanschap en kwaliteit in de Nederlandse bouw worden hoog ingeschat. Van de ondervraagden vindt 76 procent dat er echte vakmensen in de bouw werken en 68 procent is de mening toegedaan dat het geleverde werk in de bouw goed is. De helft is bovendien van oordeel dat het geleverde werk steeds beter wordt. Toch is er nog veel voor verbetering vatbaar. Zo is 54 procent van mening dat er in de bouw veel dingen uit de losse pols worden gedaan en vindt 49 procent dat er gaandeweg het bouwproces veel mis gaat, omdat er ondoordacht wordt gewerkt. Die percentages lopen fors op bij de ondervraagden die in het afgelopen jaar een bouwopdracht hebben verstrekt.
Build for Life