Algemeen

Natuurstatus geen hinderpaal voor vergunningen

Het is niet waar dat economische en infrastructurele plannen in en rond natuurgebieden in Nederland worden geblokkeerd door de Europese natuurwetgeving. In werkelijkheid worden de meeste vergunningen gewoon verleend, maar het kan wel wat langer duren dan normaal voordat alles is geregeld. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Wageningse Landbouw Economisch Instituut (LEI) samen met de Universiteit Utrecht heeft gedaan in opdracht van het ministerie van Natuur.

Op slot
In brede kringen van bestuurders en ondernemers geldt de opvatting dat een gebied helemaal op slot gaat als het een natuurstatus krijgt. Dat blijkt bijna nooit zo te zijn, maar er worden wel vaak procedurefouten gemaakt, die voor de rechtbank leiden tot vernietiging van een verleende vergunning.

Aanvragen onderzocht
De onderzoekers hebben bijna vijftig vergunningaanvragen in vijf zogenoemde Natura 2000-gebieden onderzocht. Geen enkele vergunning voor een plan of project werd geweigerd omdat de natuurwaarden volgens het bevoegd gezag in gevaar zouden komen.

Fouten
Wel bleek dat de aanvraagperiode vaak erg lang duurde, omdat er fouten werden gemaakt met de toetsing volgens de Europese Habitatrichtlijn, die voorschrijft dat een plan de natuurlijke kenmerken van een gebied niet mag aantasten. Als dat onontkoombaar is, moeten er voldoende compenserende maatregelen worden genomen. Deze toetsingsverplichting geldt in Nederland sinds 2005.

Zorgvuldig
Procedurefouten leiden er volgens de onderzoekers ook toe dat een verleende vergunning vaak onderuitgaat als tegenstanders een rechtszaak aanspannen. Bestuurders schatten de kwaliteit van de toetsing tot nu toe te hoog in. Het LEI adviseert ambtenaren beter te luisteren naar opmerkingen van derden. Zorgvuldig uitvoeren van het onderzoek bespaart uiteindelijk veel tijd, geld en moeite, aldus de wetenschappers.
Build for Life