Algemeen

Natuur en vastgoed 'fuseren' op Landgoed Bleijenbeek

Natuur en landschap in combinatie met wonen, welzijn en recreatie: Staatsbosbeheer, IVN afdeling Maas en Niers, Landgoed Golfbaan Bleijenbeek en Fortis Vastgoed hebben gisteren een convenant ondertekend in verband met de duurzame en integrale herontwikkeling van Landgoed Bleijenbeek. Natuurontwikkeling door middel van beekherstel en moerasvorming en het creëren van 35 hectare nieuwe natuur met een geïntegreerde golfbaan zijn resultaten van de samenwerking tussen de partijen.

De gemeente Bergen heeft het convenant al in november 2007 ondertekend. Het ondertekenen van het convenant bekrachtigt de doelen die alle aangesloten partijen voor ogen hebben met Landgoed Bleijenbeek en het aangrenzende Nationaal Park de Maasduinen. Dat zijn het versterken van cultuurhistorie, natuur en landschap in combinatie met wonen en recreatie, het creëren van extra nieuwe natuur en in het bijzonder van de ecologische verbindingszone Maaswoud en het consolideren van de 17de-eeuwse ruïne van kasteel Bleijenbeek.

Op Landgoed Bleijenbeek wordt natuurontwikkeling, herstel van cultuurhistorische waarde en recreatieve voorzieningen gekoppeld aan woningbouw. In totaal worden 172 zorgappartementen gebouwd volgens het fenomeen rood voor groen, waarbij de bebouwing (rood) de investeringen in de natuur (groen) financieren.

Landgoed Bleijenbeek ligt in de directe omgeving van Nationaal Park de Maasduinen. Natuurontwikkeling is van groot belang omdat hiermee een zogeheten robuuste ecologische zone gerealiseerd wordt, die de natuurgebieden ten zuiden en ten noorden van het landgoed met elkaar verbindt. Door de manier waarop de golfbaan is aangelegd en het ontwikkelen van 35 hectare nieuwe natuur wordt de huidige onderbreking opgeheven en vloeien landgoed en nationaal park ineen.
Build for Life