Verbouwen

NMa tikt klussensite Werkspot.nl op de vingers

De NMa heeft Werkspot.nl op de vingers getikt, omdat de klussensite niet transparant genoeg zou werken. Vooronderzoek van de mededingingsautoriteit wijst uit dat Werkspot.nl bedrijven van deelname uitsluit als ze naar het oordeel van de beheerders te laag inschrijven.

Werkspot.nl maakt middels een bouwkostenprogramma zelf een inschatting van de kostprijs van de aangeboden klussen. Schrijft een aanbieder zonder goede resultaten daar ruim onder in, dan wordt de bieding niet geplaatst. `Als de site daar transparant over zou zijn, dan kan een consument met deze kennis in het achterhoofd zelf bepalen of hij de klus dan via een ander kanaal aanbiedt`, zegt NMa-topman Pieter Kalbfleisch. Consumenten worden volgens hem echter niet op de hoogte gesteld van deze handelwijze. `Daardoor kan hij zijn klus niet gunnen aan de feitelijk laagste inschrijver.`

Verschillende bedrijven hebben inmiddels over de werkwijze geklaagd, zegt de NMa. De beheerders van de site waren niet bereikbaar voor commentaar. Werkspot.nl is een site waar particulieren kosteloos klussen plaatsen, waarop klusbedrijven, zzp`ers en kleine bouwbedrijven vervolgens kunnen bieden. Zij betalen maandelijks een vast abonnementstarief. In 2008 werden circa 35.000 klussen op de site geplaatst.

Gebaseerd op: Cobouw