Algemeen

NLingenieurs scherpt gedragscode aan

NLingenieurs, de brancheorganisatie van de ingenieursbureaus, gaat strengere regels voor integriteit en onafhankelijkheid hanteren. De organisatie vraagt haar leden alles uit de weg te gaan wat de onafhankelijkheid van het advies kan schaden.

Beïnvloeding door ontoelaatbare nevenbelangen is niet toegestaan, evenals het aannemen van beloningen die afbreuk doen aan de onafhankelijkheid. Tegenstrijdige belangen van verschillende opdrachtgevers kunnen alleen worden gediend als alle partijen hiertoe schriftelijk akkoord geven. Daarmee is optreden aan de kant van zowel de opdrachtgever als de aannemer niet bij voorbaat uitgesloten. De bureaus worden opgeroepen geen concessies te doen aan zaken als vertrouwelijkheid en deskundigheid. Leden dienen hun kennis op peil te houden en geen opdrachten aan te nemen die hun competentie overstijgen. Naast de gedragscode moet een systeem van kwaliteitsmanagement toegepast worden.

Bureaus die zich niet aan de gedragscodes houden, lopen het risico van een waarschuwing of een berisping. Meerdere overtredingen worden bestraft met een schorsing (tot maximaal zes maanden), terwijl de zwaarste sanctie royement is.

Gebaseerd op: Cobouw
Build for Life