Algemeen

NL: Zware belasting bouw door regels

Drie wetten zijn de voornaamste veroorzakers van de grote administratieve belasting van bouwbedrijven. Brancheorganisatie Bouwend Nederland meldt dat in de bedrijfsvoering en tijdens het uitvoeringstraject de Arbowet als het meest belastend wordt ervaren. De wet op de identificatieplicht en de wet ketenaansprakelijkheid staan op een respectievelijk tweede en derde plaats. Dit blijkt uit de voorlopige resultaten van een onderzoek dat de organisatie liet uitvoeren.

Regels
Uit het onderzoek blijkt dat de arbowetgeving, de wet op de identificatieplicht en de wet ketenaansprakelijkheid samen goed zijn voor ongeveer 60 procent van de administratieve lasten van bouwbedrijven. Administratieve belasting wordt verder veroorzaakt door fiscale wetgeving (de wet op de vennootschapsbelasting, loon- en omzetbelasting), wetgeving die is gerelateerd aan personeelszaken, de wet op het CBS, en de wetgeving die te maken heeft met de uitvoering van projecten (milieubeheer, bouwstoffenbesluit, grondwaterwet, bodembescherming en bouwplaatsvergunningen).

Procedures
Een andere belangrijke belasting voor bouwbedrijven zijn de vele procedures die in de voorfase van een bouwproject moeten worden doorlopen. Bouwbedrijven vinden de lange tijd die met de procedures is gemoeid, de tegenstrijdigheid en inconsequentie van de diverse soorten regels en het complexe onderhandelings- en overlegtraject met gemeenten belastend.

Complex
Bouwbedrijven hebben te maken met een grote en complexe hoeveelheid wetten en regels, die een grote lastendruk opleveren. Het onderzoek moet bijdragen aan het ontwikkelen van een handzaam model waarmee Bouwend Nederland de prestaties van dit kabinet op het terrein van de administratieve lastenverlichting periodiek kan monitoren. De organisatie wil zo zien wat bedrijven in de praktijk merken van het voornemen uit het Regeerakkoord om de regeldruk voor burgers en bedrijven voor eind 2007 met 25 procent te reduceren.

Build for Life