Algemeen

NL: Vier panden verzakt door aanleg van Noord-Zuidlijn

Door de aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam zijn vier panden op de Vijzelgracht in het centrum 15 tot 18 millimeter verzakt. Een lekke damwand is de oorzaak, waardoor het grondwater onder de huizen is weggelopen.

“Tijdens het heien voor de damwand zijn de bouwers waarschijnlijk op een obstakel gestuit”, aldus de woordvoerder. Door de verschuivingen, is de bouw van het metrostation aan de Vijzelgracht afgelopen vrijdag stilgelegd. Maandagavond is de bouwput in allerijl onder water gezet. De tegendruk van het water moet verdere verzakkingen voorkomen.

Water wegpompen
Zodra het lek is gedicht, pompen de aannemers het water weer uit de bouwput en kunnen zij de werkzaamheden hervatten. Hoe lang het herstel gaat duren, kan het projectbureau niet zeggen. Elders in de stad gaan de bouwactiviteiten voor de nieuwe metrolijn wel gewoon door.

Weinig schade
De betreffende huizen zouden weinig schade hebben opgelopen. “De verzakking was gelijkmatig”, aldus de zegsman. “Er is geen scheurvorming in de panden en de deuren van de huizen kunnen gewoon open.” Over de financiële schade is nog niets te zeggen.

Vertraging
De gemeente Amsterdam is vorig jaar begonnen met de aanleg van de Noord-Zuidlijn, die het noorden van Amsterdam met de Zuidas moet verbinden. De metrolijn wordt opgeleverd in oktober 2011, zeven maanden later dan gepland. Die vertraging werd vooral veroorzaakt door langdurige juridische procedures en de tijd die nodig was om onvoorziene obstakels in de ondergrond te verwijderen.
Build for Life