Algemeen

NL: Tien miljoen voor combi wonen en zorg

Minister Kamp (VROM) en staatssecretaris Ross-Van Dorp (VWS) stellen 10 miljoen euro subsidie beschikbaar voor vernieuwende projecten met combinaties van wonen, zorg en/of dienstverlening. De zogeheten woonzorgstimuleringsregeling is een initiatief van VROM en het ministerie van VWS. VROM voert de regeling uit.
Voor een betere werking is de bestaande regeling voor het stimuleren van vernieuwende projecten voor combinaties in wonen, zorg en/of dienstverlening - de woonzorgstimuleringsregeling - op een aantal punten gewijzigd. De gewijzigde regeling is op 1 september 2002 in werking getreden en is van kracht tot 1 oktober 2003. Zo zijn voor aanvragen in het kader van voorbereiding van projecten het subsidiepercentage en de maximale subsidie verhoogd. Deze verhoging is bedoeld om projecten van minder draagkrachtige initiatiefnemers, zoals initiatieven van ouders van gehandicapte kinderen, beter mogelijk te maken. Ziekenhuizen kunnen geen aanspraak maken op de subsidie. Zij kunnen terecht bij het College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen, die de kosten verwerkt in het tarief. Het subsidiepercentage voor vernieuwende projecten is van 30 naar 50 procent gegaan en het maximum subsidiebedrag is verhoogd van ongeveer 22,5 duizend euro naar 34 duizend euro.

Domotica
Initiatiefnemers kunnen prioriteit geven aan bepaalde thema's of doelgroepen bij aanvragen voor de voorbereiding van projecten (beschikbaar bedrag 1,5 miljoen euro) en voor het realiseren van projecten (beschikbaar bedrag 8,5 miljoen euro). De vier thema's zijn:
- technologische vernieuwing (bijvoorbeeld domotica);
- welzijn en dienstverlening (zoals het opzetten van personenalarmering, maaltijdservice, klussendienst, dagbesteding en wasservice); br>
- vraagsturing (ouder- en cliëntinitiatieven, projecten die de vraag van de cliënt beter in kaart brengen);
- zorgvriendelijke wijken (waarin de woningen en de voorzieningen in de wijk integraal toegankelijk en sociaal veilig moeten zijn).

De vier doelgroepen zijn: (ex) dak- en thuislozen, mensen met een psychische beperking, mensen met een zintuiglijke beperking en dementerenden.

Sluitingsdata
Tussen 1 oktober 2002 en 30 november 2002 kunnen aanvragen voor de subsidie worden ingediend. De subsidie is een bijdrage om het proces op gang te krijgen; de aanvragers moeten zelf zorgen voor de financiering van de overige kosten. Naast deze 10 miljoen euro is nog geld beschikbaar voor het realiseren van zorginfrastructuur en voor kennisverzameling en kennisoverdracht. Zorginfrastructuur is een gebouwde voorziening van waaruit en waarin zorg en begeleiding wordt verleend aan personen ter ondersteuning van het zelfstandig wonen in een woonzorgcomplex en/of in de woonwijk. Hiervoor kan nog tot 1 oktober 2002 subsidie worden aangevraagd. Aanvraagformulieren zijn te vinden op de website van VROM www.vrom.nl
Build for Life