Algemeen

NL: Ruim 6.000 daken onveilig bij hevige regenval

Veel platte daken van publieksgebouwen lopen kans in te storten bij hevige regenval. Uit een inventarisatie van de Vrom-inspectie in ruim tachtig procent van de Nederlandse gemeenten blijkt dat de platte daken van 6345 gebouwen mogelijk onveilig zijn.

Minister Dekker van Vrom heeft deze resultaten inmiddels naar de Tweede Kamer gestuurd. Vervolgonderzoek moet uitwijzen hoeveel van de onderzochte platte daken daadwerkelijk kunnen instorten. Tot nu toe zijn er 1467 nader bekeken. Meer dan de helft (775) daarvan bleek risicovol. De inspectie heeft gebouwen bekeken waar veel mensen komen, zoals scholen, bibliotheken, meubelboulevards, ziekenhuizen, kerken, zwembaden en warenhuizen.

Maatregelen
Het instorten van een aantal lichte platte daken in de zomer van 2002, waaronder dat van IKEA Amsterdam en zwembaden in Weesp en Etten-Leur, gaf aanleiding tot het onderzoek. Nog niet alle gemeenten hebben een bijdrage geleverd en ook niet alle resultaten van vervolgonderzoeken zijn bekend. Gemeenten nemen al wel maatregelen om de risico's te beperken. Primair is dat de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het gebouw, maar de gemeente heeft een toezichthoudende taak. De minister zegt ervan uit te gaan dat gemeenten serieus invulling geven aan deze taak.
Build for Life