Architectuur

NL: Op naar een Nationaal Historisch Museum

Het was een opvallend nieuwsbericht: het kabinet besloot afgelopen week op advies van minister van Onderwijs Maria van der Hoeven tot de instelling van een Nationaal Historisch Museum met als vestigingsplaats Den Haag. De Tweede Kamer had zich al eerder in meerderheid uitgesproken voor een dergelijk museum. Voor ons vak was het interessant om in het persbericht te lezen dat architectuur er kennelijk toch wel toe doet in de kringen van 'boven ons gestelden': "(...) Een interactief museum, gehuisvest in een nieuw, spectaculair gebouw, ontworpen door een toonaangevende architect. (...)"

In de berichtgeving werd verder verwezen naar voorbeelden in het omliggende buitenland, zoals het Deutsches Historisches Museum (met uitbreiding van I.M.Pei, zie foto links en boven) in Berlijn en het Musee d'Histoire Contemporaine dat is gehuisvest in het Parijse Hotel Nationale des Invalides (zie foto onder).

Dat beide voorbeelden in de hoofdstad van het betreffende land gevestigd zijn, leidde ook hier weer direct tot de locatiediscussie; de Amsterdamse VVD-fractie vindt natuurlijk dat het museum niet in de hofstad, maar in de hoofstad thuishoort... Eerder werd ook nog Paleis Soestdijk genoemd als geschikte vestigingsplaats.