Algemeen

NL: Ook bedrijven slachtoffer van bouwers

Ook bedrijven hebben, net als de overheid, te veel betaald voor bouwopdrachten. In de lijst die vorige week opdook uit de boekhouding van VolkerWesselsdochter Boele & Van Eesteren, komen bedrijven als Philips, Shell, ING, ABN Amro, Astra Zeneca, Fortis en Ikea als slachtoffer naar buiten.

Dat heeft De Telegraaf woensdag geschreven. De krant zegt over de verrekeningslijsten te beschikken. Daarin staat vermeld dat ongeveer negentig bedrijven betrokken zijn bij afspraken over 250 bouwprojecten in vooral de utiliteitsbouw, zoals scholen en kantoren.

Zo zou Boele aan de bouwers BAM en TBI 300.000 gulden hebben moeten overmaken in verband met een opdracht van Boele voor de renovatie van panden van Shell in Rijswijk. Een jaar eerder betaalde Boele al 50.000 gulden aan HBM (tegenwoordig BAM) wegens werkzaamheden bij Shell in Rotterdam, stelt de krant.

Voor ABN Amro zouden kantoren in Den Haag, ’s Gravenzande en Ouddorp onnodig duurder zijn geworden. Rond de bouw van een kantoor voor deze bank in Almere schoof bouwer Ballast Nedam 200.000 gulden door naar Boele wegens het missen van de opdracht. De krant meldt verder dat het Brits-Zweedse farmaconcern Astra Zeneca waarschijnlijk is benadeeld bij de bouw van een nieuw kantoor in Zoetermeer. Ook bij de bouw van het winkelcentrum Megastores in Den Haag zou zijn gerommeld.

Ikea is ook benadeeld. Rond de bouw van een distributiecentrum van de Zweedse onderneming in Oosterhout zou VolkerWessels 600.000 gulden hebben geïncasseerd van bouwer Heijmans. Ook bij de bouw van de Ikea-vestiging in Barendrecht zou zijn verrekend.

De bouwers krijgen door deze feiten nieuwe tegenstanders in advocaten die namens gedupeerde bedrijven optreden. Ikea en Astra Zeneca hebben in een reactie duidelijk gemaakt dat ze dit niet over hun kant laten gaan. Een woordvoerster van Ikea zei "alle feiten op een rijtje te zetten" en vervolgens eventuele schade te claimen. "Er staan nieuwe vestigingen op stapel. Dan kijk je met welke bouwer je verder wil."
Build for Life