Algemeen

NL: Meer dan half miljoen plekken verontreinigd

Nederland telt op dit moment bijna 600.000 locaties waar de bodem is verontreinigd met zware metalen, gif of ander vuil. In veel gevallen is zelfs sprake van zeer ernstige bodemverontreiniging. Ten opzichte van tien jaar geleden is het aantal locaties verdubbeld.

Dat blijkt uit een landelijke inventarisatie van het ministerie van VROM. Verreweg het ergste is West-Nederland eraantoe. Zo'n 41 procent van de bodem blijkt daar te zijn vervuild, gevolgd door het oosten (34 procent) en noorden (25 procent) van ons land. De verontreiniging in de bodem is op bepaalde plaatsen dermate ernstig dat circa 10 procent moet worden gesaneerd.

Volgens een woordvoerder van VROM moet dat laatste uiterlijk in 2030 een feit zijn. Met die sanering zijn wel honderden miljarden euro's gemoeid, aldus VROM.

In de jaren negentig werd al eens op grote schaal een inventarisatie gemaakt van zware bodemvervuiling. Dat kwam mede door enkele schandalen die zich in korte tijd voordeden. Met name de ernstig vervuilde Coupépolder bij Alphen aan den Rijn zorgde in die tijd voor regelrechte paniek en evacuaties. Het aantal verdachte locaties werd destijds geschat op zo n 350.000. "Dat er nu sprake is van een bijna-verdubbeling is ontoelaatbaar. We moeten wel ingrijpen anders is de ellende in het geheel niet meer te overzien", aldus medewerkers aan de inventarisatie.
Build for Life