Algemeen

NL: Makelaars te rooskleurig over huizenprijzen 2004

Vereniging Eigen Huis (VEH) zet vraagtekens bij de prognose van de Nederlandse Vereniging van Makelaars dat de prijs van een gemiddeld huis dit jaar tussen de 0% en 1,5% zal stijgen. "Het is een gewaagde en te optimistische voorspelling, alhoewel ik hoop dat de NVM gelijk krijgt", zegt Frank van Loon, directeur collectief ledenbelang. De VEH wil zich niet verbinden aan percentages, maar verwacht dat er aan het eind van het jaar minder voor een huis hoeft te worden betaald.

De lage rentestand blijft volgens de makelaarsvereniging en de VEH dé steunpilaar onder de woningmarkt. Maar heel veel lager kunnen de financieringslasten niet worden, terwijl andere factoren juist prijsdrukkend werken. Momenteel zijn volgens de NVM ruim 100.000 voortuinen gesierd met bordjes 'te koop'. Nog nooit was dat cijfer zo hoog. Desondanks is vorig jaar de prijs voor een huis met 2,7% gestegen, zo maakte de NVM gisteren bekend. In 2002 moest een koper gemiddeld 4,6% meer voor een huis betalen.

De makelaarsorganisatie verklaart de prijsstijging van vorig jaar door de lage rente, een licht herstel van het consumentenvertrouwen en het structurele huizentekort. Voor 2004 verwacht zij een "prijshoudend niveau". Maar Van Loon beziet de ontwikkeling op de woonmarkt heel anders en voorziet een duidelijke prijsdaling. "De werkloosheid stijgt nog steeds, de economische prognoses worden keer op keer verlaagd, het consumentenvertrouwen is nog steeds aan de lage kant en er staan nu 100.000 huizen te koop."

Consumenten worden volgens hem wat zenuwachtig en zijn zich, na jaren van prijsstijgingen op de woningmarkt (1999: 19%), weer bewust van het risico dat de prijs van een huis ook kan dalen. "We krijgen ook steeds meer signalen dat meer en meer huiseigenaren denken aan verbouwen in plaats van verhuizen."

De VEH heeft de afgelopen tijd ook veel vragen gekregen van leden die twijfels hadden over de betrouwbaarheid van de cijfers die de NVM vrijgeeft. Dat kwam doordat de makelaars woningen die al lang te koop staan als nieuw aanbod proberen te verkopen. Daardoor ligt de looptijd, de tijd dat een woning te koop staat, feitelijk hoger dan de 82 dagen in het vierde kwartaal van vorig jaar (12% langer dan in het kwartaal ervoor). Dat geeft volgens de VEH een vertekend beeld van de werkelijkheid.
Build for Life