Algemeen

NL: Kunststof kozijnen veroveren hun plek

Kunststof kozijnen verbieden omdat kunststof een lelijk materiaal zou zijn, mag niet. “Het ministerie van VROM heeft ons in het gelijk gesteld”, zegt voorzitter A. Zegelaar van de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG) tevreden.

De voorzitter A. Zegelaar van de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG) heeft – met succes – aan de bel getrokken omdat hij zich zorgen maakte over de neiging van veel gemeenten beperkingen op te leggen aan de toepassing van kunststof kozijnen.

Zolang het uiterlijk hetzelfde blijft, is een ander materiaal dan het oorspronkelijke geen wijziging waarvoor een bouwvergunning nodig is, stelt minister Dekker van VROM in een speciale circulaire over deze kwestie. Het gaat dan om gewoon onderhoud, en daarvoor is geen bouwvergunning vereist.
Volgens de gewijzigde Woningwet moeten gemeenten per 1 juli een welstandsnota hebben om welstandseisen te kunnen blijven stellen. Sommige bleken in die nota een verbod op kunststof kozijnen te willen opnemen. Maar, welstandseisen komen pas aan de orde bij de aanvraag van een bouwvergunning, die voor kunststof kozijnen dus veelal niet nodig blijkt.
Over het onderwerp bestaat veel onduidelijkheid, was Zegelaar wel duidelijk geworden. Deze onduidelijkheid blijkt mede te worden opgeroepen, erkent Dekker deemoedig in haar circulaire, door een passage uit de VROM-brochure ‘Kozijn- en gevelwijzigingen.
De bewindsvrouw schrijft: “De tekst wekt mogelijk de indruk dat het vervangen van kozijnen door nieuwe van een andere materiaalsoort per definitie niet tot het gewone onderhoud kan behoren. Deze indruk wil ik weerleggen. Het doorslaggevend criterium voor de vraag of er bij het veranderen van kozijnen sprake is van gewoon onderhoud, is dat het uiterlijk, beoordeeld naar detaillering, profilering en vormgeving gelijk blijft.”
Zegelaar onderstreept dat de matige reputatie van kunststof kozijnen als het om uiterlijk gaat, achterhaald is. Sinds de introductie van nieuwe slanke en verdiepte kunststof kozijnprofielen in de jaren negentig, wordt de uitstraling van de oude houten kozijnen benaderd, zo weet hij.

Beschermd
Wanneer er sprake is van een beschermd stads- of dorpsgezicht of van monumenten, kunnen wel houten kozijnen worden voorgeschreven. Benaderen, is nog niet evenaren, legt medewerker D. Hermans van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg uit. “Het gaat er niet alleen om of je verschil ziet of niet. Ik heb het idee van wel. Je houdt detailverschillen.” Maar daarnaast tellen ook onzichtbare verschillen voor hem.
Het al dan niet scherp zichtbare onderscheid vindt hij onder meer in verbindingen en de manier van beglazing. “Bij kunststof gebruik je geen stopverf.” Verder is het gebruikte materiaal zelf ook een onderscheidend element, geeft hij aan.
“Bij ons is het uitgangspunt het terugbrengen van het oorspronkelijke materiaal. Als er geen reden is dat te vervangen, moet je dat niet doen. Behalve om het materiaal gaat het daarbij ook om het vakmanschap dat erbij hoort.”
Build for Life