Algemeen

NL: Kleine groep wil 'verzilverd wonen'

ROTTERDAM - Een kleine groep oudere huiseigenaren heeft interesse in de verkoop van hun huis aan een woningcorporatie onder voorwaarde dat zij er de rest van hun leven kostenvrij mogen wonen, het zogenaamde 'verzilverd wonen'. Dat blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy in Rotterdam dat dinsdag 16 juli openbaar is gemaakt.

Bij een verzilverd wonenovereenkomst betaalt de corporatie betaalt meestal zo'n 50 tot 60% van de verkoopwaarde van het huis en zorgt dan in het vervolg voor het onderhoud aan de woning. Ook is de bewoner verzekerd van aanpassingen aan de woning als hij zorgbehoeftig wordt. Zorg wordt als het nodig is aan huis verleent.

Oudere huiseigenaren zijn wat terughoudend. Slechts 6% van de particuliere eigenaren ouder dan 65 toont interesse voor verzilverd wonen. De jongere generatie ouderen, in de leeftijd tussen de 55 en 65 jaar, heeft meer belangstelling voor deze woonvorm. Van hen geeft 15% aan er wel oren naar te hebben. Gemiddeld zou 10% van de ouderen wel verzilverd willen wonen.

Sommige huiseigenaren willen hun woning niet aan een wooncorporatie verkopen omdat zij bang dat zijn in de toekomst geen gebruik kunnen maken van de waardestijging van hun huis te kunnen maken. Of ze willen de aftrekpost van de hypotheek niet kwijt. Of ze zijn bang dat ze zich aan een boel regeltjes van de wooncorporatie zullen moeten houden. Anderen willen de woning liever verkopen en elders gaan wonen. Velen vinden zichzelf nog te jong voor verzilverd wonen. Van die groep ziet 23% het verzilverde wonen in de toekomst wel zitten.

Inmiddels loopt er een project Verzilverd Wonen in de regio tussen Apeldoorn, Zutphen en Deventer. Ook in Friesland krijgen huiseigenaren van de plaatselijke wooncorporaties nu de mogelijkheid hun woning te verzilveren.

De heer Jansen uit Nijkerk is erg tevreden over het verzilverd wonencontract. ,,Ik werkte vroeger bij een bedrijf met een slechte pensioenregeling. Daarom heb ik nu ik gestopt ben met werken slechts AOW en een klein aanvullend pensioentje. We hadden wèl alle tijd maar geen geld om leuke dingen te doen. Ons spaargeld zat vast in ons huis. Het huis verkopen wilden we niet. Dus zochten we een mogelijkheid om in de woning te blijven wonen en ons inkomen te vergroten. Sinds 12 april hebben we ons huis verzilverd. We hebben het nu royaal. De hypotheek is helemaal afgelost, de woonkosten zijn weggevallen. We hebben plannen om leuke uitjes te maken. Misschien een op reis te gaan. We weten het nog niet precies maar het kán nu tenminste."

De bedoeling is dat het Verzilverd Wonen overal in Nederland mogelijk wordt. Vanaf september zal elke vier tot zes weken een nieuwe regio worden opgestart. In september Arnhem en omgeving, in oktober de Achterhoek en in november Twente. Voor meer informatie zie www.torenstadgroep.nl.
Build for Life