Algemeen

NL: Bouwplan 150.000 huizen in de regio

AMSTERDAM/HAARLEM - Tussen 2010 en 2030 worden er in de Amsterdamse regio 150.000 nieuwe woningen gebouwd. De hoofdstad zelf levert eenderde van de totale productie, Almere met 60.000 huizen nog iets meer.

De betrokken gemeenten, samenwerkend als Noordvleugel, hebben dit met de provincie Noord-Holland afgesproken en zoeken naar bouwlocaties om de grote aantallen mogelijk te maken. Amsterdam is daarin flink op dreef met het Structuurplan, waarin de schaarse ruimte van de stad wordt verdeeld in aparte gebieden voor wonen, werken, groen, water en recreatie.

De voor deze toekomstvisie verantwoordelijke wethouder Duco Stadig (Stedelijke Ontwikkeling) wil met het Structuurplan nog niets dwingend laten vastleggen. "Het gaat om de periode na 2010. Tot dat jaar bouwen we al 35.000 woningen en daarvoor zijn de locaties inmiddels bekend en gereserveerd. In het plan puzzelen we met de ruimte voor de 50.000 nieuwe huizen, die we volgens afspraak moeten bouwen," zegt de PvdA-wethouder.

Nieuwbouw is volgens Stadig hard nodig: "De woningmarkt zit volslagen verstopt. Je hoort niet anders dan schrijnende verhalen van starters die niets kunnen kopen in hun prijsklasse. Of van de middengroepen waar ook moeilijk betaalbare huizen voor te vinden zijn. De doorstroming van huur naar koop stagneert, studenten vinden geen onderdak, kortom: volledig vastgelopen."

Toch blijkt uit de eerste reacties op het Structuurplan dat niet iedereen overtuigd is van de noodzaak woningen te bouwen, merkt Stadig. "Mensen willen bijvoorbeeld groene plekken behouden, omdat daar hun volkstuintje is of omdat ze er graag fietsen en rondwandelen. Men loopt te hoop tegen het verplaatsen van sportvelden. Dat er op die plaats gebouwd wordt, pikken ze niet, terwijl het groen op een andere plek terugkomt. In hectares is er in 2030 netto evenveel groen als nu."

Groen
Van groot belang vindt Stadig dat in het Structuurplan duidelijke keuzes zijn gemaakt: "Waterland aan de noordkant van de stad blijft groen, net als de Amstelscheg aan de zuidkant. Er wordt gezocht in en aan de stad, zodat we geen bebouwing krijgen als Los Angeles dat inktvlekachtig het groen opslokt." Ingewikkelde stedenbouwkundige constructies zijn nodig om woningbouwlocaties te vinden. Stadig denkt aan het verplaatsen van 'vieze' bedrijven naar het Westelijk Havengebied en op de opengevallen plaatsen, aan de IJ-oevers bijvoorbeeld, huizen neer te zetten. Een verdere uitbreiding van IJburg in de richting van Almere, zodat er in feite een dubbelstad ontstaat, is volgens de wethouder onmogelijk: "Daar liggen beschermde natuurgebieden en het water is er 20 tot 25 meter diep door vroegere zandwinning. Nieuwe eilanden op die plek aanleggen kan dus niet."
Build for Life