Algemeen

NL: Bouwnetwerk wil meer vrouwen in de top

Vrouwen in de top van bouwbedrijven zijn schaars. Dat wil Bouwnetwerk, een landelijke stichting die vrouwen met een verantwoordelijke functie in de bouw steunt en stimuleert, veranderen.

Bouwnetwerk, 120 leden, viert morgen haar vierde lustrum. In museum de paviljoens in Almere komen vrouwen met functies, variërend van architect tot projectontwikkelaar en van ambtenaar tot bestuurder, bij elkaar. Daarnaast begint de campagne die de doorstroming van vrouwen naar invloedrijke posities in de bouwwereld moet stimuleren.
Uit een onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken, vorig jaar april, blijkt dat het aandeel van vrouwen in het hoogste salarisdeciel, dat wil zeggen de 10 procent van de werkzame personen die het hoogste salaris verdienen, in de bouwnijverheid 3 procent bedraagt. Niet duidelijk is waarom dit zo laag is en hoe de posities zijn verdeeld in diverse sectoren. “Onderzoek moet zichtbaar maken wat de huidige stand van zaken is en waar de problemen zitten”, zegt voorzitter van Bouwnetwerk en architect Belinda van Buiten. Daarnaast wil Bouwnetwerk bewustwording creëren over de achterstand van vrouwen en informatie geven over carrièremogelijkheden. Want wat moet iemand doen om toe te treden tot een raad van commissarissen?

Hangen
Salomé Bentinck, directeur vastgoed van de Universiteit van Amsterdam, vindt het dagelijks bouwleven nog steeds een mannenbolwerk. “Waar zijn de vrouwen? In de jaren negentig was toch meer dan de helft van de bouwkundestudenten vrouw.”
Volgens Van Buiten blijven vrouwen vooral hangen op inhoudelijke functies en is de overstap naar het managementniveau moeilijk. “Vrouwen zijn bang voor een bitch imago en twijfelen te snel of zij bepaalde functies kunnen.” Bentinck pleit ervoor dat een raad van bestuur zich bezighoudt met loopbaanwensen van vrouwen. “Bij een van mijn voormalige werkgevers kreeg ik als projectleider de kans manager te worden. Deze functie beviel me goed.”
Bentinck en Van Buiten ervaren het vrouw zijn niet als een obstakel. Integendeel, het werkt soms in hun voordeel. Een vrouw die op de bouwplaats daadkracht en kennis toont heeft snel een streepje vóór. Bentinck houdt er niet van de verschillen tussen mannen en vrouwen te benadrukken. “Hoe meet je dat? Wat ik weet is dat je soms hard moet zijn. Een succesvolle bouwvrouw moet een dikke huid hebben.”

Stevig
Ze zijn er beiden van overtuigd dat wie wil en de kwaliteiten heeft, succesvol kan worden. Maar makkelijk is het niet. Uit de praktijk blijkt dat vrouwen in de bouw stevig in hun schoenen moeten staan. “Je moet soms doorbijten en je gaat wel eens op je bek. Maar dat geldt voor iedereen”, zegt Van Buiten.
Bentinck benadrukt dat vrouwen in topfuncties in staat moeten zijn veel dingen tegelijk te doen en een perfecte organisator moeten zijn. Zowel bij Bentinck als Van Buiten, beiden moeder, neemt de man 50 procent van de opvoeding en huishoudelijke taken op zich. “Thuis de zaken goed regelen is een must. Je kan niet zonder een goede oppas.”
De komende vijf jaar staan voor Bouwnetwerk in het teken van het stimuleren van vrouwen naar topposities in de bouwwereld. Daarnaast zijn er zes keer per jaar bijeenkomsten. Lezingen op bijzondere locaties en een jaarlijkse excursie naar het buitenland geven fleur aan de ‘ladiesmeeting’.
Aan netwerken hecht het Bouwnetwerk erg veel waarde. Want door contacten te onderhouden met andere vrouwen die werkzaam zijn in de hogere regionen van de bouwbranche, kunnen de leden hun voordeel doen door het uitwisselen van kennis en informatie. Ook tippen de deelneemsters elkaar als ergens een interessante vacature ontstaat.
Build for Life