Algemeen

NL: Bouwbesluit maakt huizen zes procent duurder

Uit onderzoek van PRC Bouwcentrum blijkt dat de wijzigingen in het Bouwbesluit nieuwbouwwoningen 4 tot 8 procent duurder maken. BouwNed heeft hiervan brochures gemaakt waarmee gemakkelijker de prijs van nieuwe woningen kan worden berekend.

Extra brandveiligheidseisen, een luie trap en hogere kamers, het zijn eisen die nogal van invloed zijn op de bouwkosten. Zo is bijvoorbeeld een luie trap in de rijtjeshuizen en twee-onder-éénkappers nauwelijks anders te realiseren dan door vergroting van de woning.
Tegenover de strengere eisen staan ook vervallen eisen. Zo behoeft geen opstelplaats meer gemaakt te worden voor een wasmachine. Ook is er geen buitenberging meer voorgeschreven. Volgens BouwNed leidt dit echter niet tot besparingen omdat er geen opdrachtgever zal zijn die de opstelplaats voor wasapparatuur weg zal laten, evenmin als een buitenberging.
Om de kostenconsequenties duidelijk te krijgen heeft PRC Bouwcentrum vier referentiewoningen genomen en die volledig ontleedt op ontwerp- en uitvoeringsconsequenties van de nieuwe regels. Vervolgens is daar een prijskaartje aan gehangen. Nu blijkt dat een seniorenwoningen dik 2500 euro duurder wordt. Voor een rijtjeswoning zal meer dan 3500 euro moeten worden neergeteld, een twee-onder-één-kapwoning wordt 3361 euro duurder. De hoogste extra kosten komen op een portiekwoning met 3810 euro.

Prijskaartje
BouwNed waarschuwt er wel voor dat het hier gaat om vier standaardtypen. Aan elk ander type zal een ander prijskaartje hangen.
De brochures zijn gemaakt omdat het gebruikelijk is dat in alle fasen van het bouwproces de bouwkosten onderwerp van gesprek zijn. Zolang er geen definitief ontwerp of bestek ligt, wordt vaak met kostenreferenties gewerkt. Daarin zijn ervaringen uit het verleden verwerkt.
De herziening van het Bouwbesluit betekent dat de ervaringen uit het verleden niet meer toegepast kunnen worden. Toch hebben de partijen in de bouw behoefte aan gegevens over de bouwkosten. Het onderzoek van PRC Bouwcentrum heeft nu in ieder geval voor vier standaard woningtypen de noodzakelijke gegevens opgeleverd.
Build for Life