Algemeen

NL: Besluit Luchtkwaliteit heeft desastreuze gevolgen

Het Ontwerp-Besluit Luchtkwaliteit 2005 zal desastreuze gevolgen hebben voor de bouwproductie in Nederland. Dat is de strekking van een brandbrief die de Vereniging voor Ontwikkelaars & Bouwondernemers (NVB) aan staatssecretaris Pieter van Geel heeft gestuurd.

De NVB vreest dat een strikte toepassing van de daarin voorgestelde luchtkwaliteitsnormen op jaarbasis een verlies van vele miljarden euro´s aan bouwproductie tot gevolg zal hebben. Daarmee komen tientallen duizenden arbeidsplaatsen in de bouw op de tocht te staan, wat ook een enorm uitstralingseffect zal hebben naar andere delen van de Nederlandse economie. De NVB komt tot deze conclusie, na advies te hebben ingewonnen bij Cleton & Com, een adviesbureau voor vastgoed en ruimtelijke ordening.

Marginaal effect
Wanneer het Besluit Luchtkwaliteit van kracht wordt, moeten alle bestemmingsplannen en bouwvergunningen aan de nieuwe luchtkwaliteitsnormen worden getoetst. De kans, zo schetst NVB-voorzitter Henk van Harssel in zijn brief aan de staatssecretaris, dat nieuwbouw- en herstructureringsplannen voldoen aan deze strenge luchtkwaliteitseisen, is in een dichtbevolkt land als Nederland zeer klein. “Veel plannen zullen op voorhand sneuvelen. Daarmee lijken de inspanningen van minister Dekker om de bouwproductie de komende jaren te versnellen voor niets te zijn geweest. En dat terwijl de koppeling van de luchtkwaliteitsnormen aan de ruimtelijke ordening slecht een marginaal effect zal hebben op de verbetering van de luchtkwaliteit.”

Schrijnend
“Een forse toename van de woningnood, een verdere stagnatie van de doorstroming én het opnieuw exploderen van de huizenprijzen zijn dan ook onontkoombaar”, schrijft de NVB. “Wat de situatie des te schrijnender maakt, is dat het bouwbeleid van de rijksoverheid vanuit milieuoogpunt juist sinds jaar en dag gericht is op concentratie en verdichting in sterk verstedelijkte gebieden en nabij vervoersknooppunten. Zo staat niet alleen de aanleg van wegen en woningbouwlocaties op uitleglocaties op de tocht, maar dreigen ook alle bouwactiviteiten in de bestaande stad te stagneren.”

Heroverweging
Het productieverlies en dus ook het werkgelegenheidsverlies zal, zo verwacht NVB, pas na een jaar of twee merkbaar worden. De plannen die in deze tijd worden gerealiseerd zijn in veel gevallen immers al goedgekeurd. Wanneer nu echter geen adequate oplossing wordt gevonden, zijn later geen correcties meer mogelijk. De NVB dringt dan ook aan op een serieuze heroverweging van het Besluit Luchtkwaliteit. Mogelijke oplossingen moeten worden gezocht in een ontkoppeling van de luchtkwaliteitsnormen en nieuwe bestemmingsplannen, en het toestaan van de saldobenadering. Dit betekent dat het overschrijden van de normen wordt toegestaan, mits die elders in de omgeving worden gecompenseerd.
Build for Life