Nieuwbouw

NL: Beleggers willen woningprojecten afblazen

Institutionele woningbeleggers dreigen zich terug te trekken uit de huurwoningmarkt. Zij verwachten een sterke inkomstendaling als de huurbeleidsplannen van minister Dekker worden doorgevoerd. PropertyNL meldt dat dat de woningbeleggers erop achteruit gaan doordat geliberaliseerde woningen overgebracht worden naar een ovegangsgebied met maximale huurprijzen en beperkte prijsstijgingen.

Ramp
Volgens de site zal het nieuwe huurbeleid op een ramp uitdraaien omdat de huurmarkt mogelijk verder op slot zal gaan. Dit verwachten institutionele woningbeleggers als Vesteda, Rabo Vastgoed en BPF Bouwinvest.

Probleem
Het probleem is het overgangsgebied waarin 20 procent van de totale huurwoningmarkt zal worden opgenomen. Dit gebied valt tot 2010 niet binnen het geliberaliseerde deel van de huurwoningmarkt, waar marktconforme huur mag worden gevraagd. In dit overgangsgebied zitten met name de middensegmentwoningen van tussen de 600 en 1000 euro huur per maand, waarin de institutionele beleggers grote posities hebben. De vrije huren die voor het segment gelden zullen worden teruggebracht naar de gereguleerde huurprijzen volgens het Woning Waarderings Stelsel.