Algemeen

NL: BAM NBM neemt HBG over

Bouwbedrijf BAM NBM uit Bunnik neemt de Rijswijkse aannemer HBG over van de Spaanse eigenaar Dragados. BAM betaalt 715 miljoen euro, zo hebben beide bedrijven dinsdag bekendgemaakt. De nieuwe combinatie treedt de top-10 van Europese bouwbedrijven binnen en had in 2001 gezamenlijk een omzet van 8,5 miljard euro. HBG werd in april ingelijfd door het Spaanse Dragados voor 756 miljoen euro.

De overname moet officieel nog worden afgerond, maar wordt unaniem gesteund door de besturen van BAM en HBG. BAM koopt alle uitstaande aandelen voor 20,10 euro per stuk. De prijs per aandeel kan worden verhoogd tot 21,25 euro als de nettowinst van HBG uit de bouw- en infra-activiteiten in 2002 de 100 miljoen euro overschrijdt.

BAM geeft vooralsnog geen nieuwe aandelen uit om de overname te financieren. De overname wordt betaald uit een overbruggingskrediet en eigen middelen. Als de overname een feit is, overweegt het concern alle mogelijke manieren om het overbruggingskrediet om te zetten in langlopende verplichtingen. De nieuwe combinatie heeft 32.000 werknemers in dienst. Er vallen geen gedwongen ontslagen.

Volgens bestuursvoorzitter W. van Vonno was de overname van HBG een “unieke kans”. “Toen de Spanjaarden aangaven van HBG af te willen, hebben wij eens achterover geleund en gedacht: deze kans krijg je nooit meer.” Van Vonno meent dat er geen Spaanse cultuurverschillen zijn te overbruggen. “HBG is zo kort geleden overgenomen, dat het nog helemaal niet Spaans is.”

Al snel na de overname van HBG door Dragados staken geruchten de kop op dat HBG zou worden doorverkocht. Die geruchten ontstonden nadat volkomen onverwacht het Spaanse concern ACS een belang van 23,5 procent had genomen in Dragados. Dat belang werd voor 900 miljoen euro overgenomen van de Spaanse Banco Santander Central Hispano.

Een van de partijen die begin mei werd genoemd als koper voor HBG was het Franse Bouygues. HBG was er toen snel bij om te proberen aan alle speculaties een einde te maken. Er is nooit sprake geweest van verkoop, zo verklaarde een woordvoerster destijds.

De top van Dragados stapte op kort nadat ACS zijn belang had verworven. De bekendmaking van de gedeeltelijke overname vond plaats kort voor de aandeelhoudersvergadering waarop de directie van Dragados een statutenwijziging had willen voorstellen om ongewenste overnames te voorkomen.

HBG zetelt nu nog in Rijswijk en BAM in Bunnik. Volgens Van Vonno komt er nieuw hoofdkantoor “ergens in het midden” van Nederland. In Nederland krijgt de combinatie een marktaandeel van 10 procent. Daarnaast verkrijgt BAM voor het eerst belangen in de bagger en in de Verenigde Staten.

HBG werkt samen met Ballast Nedam in de baggerdochter Ballast Ham Dredging. Ballast Nedam bezit eenderde, maar wil sinds HBG in Spaanse handen is alle aandelen. Van Vonno peinst er echter niet over zijn belang in de bagger over te doen aan Ballast Nedam. “Ik zou niet weten waarom wij het belang zouden overdoen”, aldus Van Vonno.
Build for Life