Algemeen

NL: Architectuurprijs voor kantoor Rijkswaterstaat

De Zeeuwse architectuurprijs is gewonnen door het kantoor van Rijkswaterstaat in Terneuzen. Het gebouw is niet alleen een architectonische landmark, maar wordt ook geprezen omdat ecologische ideeën op markante wijze verweven zijn met hedendaagse architectuur. De architecten P. Bleuzé en H. Pötz van het architectenbureau Opmaat in Delft prezen op hun beurt de Rijksgebouwendienst als opdrachtgever.

Het gebouw is een voorbeeld op het gebied van duurzaam en energiezuinig bouwen. De plattegrond is min of meer cirkelvormig. De binnenafscheidingen bestaan deels uit leemstucwanden, waarin aan beide zijden een klimaatbeheerssysteem van waterslangen is aangebracht. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een warmtepomp welke is aangesloten op het oppervlaktewater van het kanaal. Voor de stabiliteit van het gebouw zijn op enige afstand voor elk van de wanden windkruisen aangebracht. Door die vormgeving wordt voorkomen dat kasten of ander groot meubilair strak tegen de wanden worden geplaatst waardoor het opwarm- en afkoeleffect van de wanden zou worden belemmerd. Het gebouw bezit een karakteristiek schroefvormig verlopend dak en wordt via de centrale vide op een natuurlijke wijze geventileerd.

De Zeeuwse architectuurprijs werd georganiseerd door het Zeeuwse gezicht en de Bond van Nederlandse Architecten kring Zeeland. De prijs was een plaquette van de Middelburgse kunstenaar Harry Vandenvliet.
Build for Life