Architectuur

NL Architects ontwerpt brede school Knokke

NL Architects heeft de prijsvraag voor een brede school in Knokke-Heist gewonnen. In het ontwerp heeft het bureau gezocht naar manieren om de ruimte efficiënter te gebruiken. Zo vervullen de gangen meer functies dan alleen als verkeersader.
De lagere school en kinderdagverblijf zijn gehuisvest in een gebouw met een campusachtige setting. Deze vrije omgeving moet een gevoel van ruimte en continuïteit creëren; er bestaan geen dode hoeken. Het gebouw zelf opent zich dankzij de doorlopende vensterpartijen en galerijen richting het omringende plein en groen.

Om het vriendelijke karakter van het gebouw te versterken, ligt het verdiept en kan het dak als het ware worden aangeraakt vanaf het maaiveld. Het hoogste punt wordt gevormd door de uitstulpende multifunctionele sporthal, die als hart van het gebouw fungeert. Naast gymlessen kunnen er ceremonies, feesten en theateropvoeringen worden gehouden.

De hal dient ook als een verbindende schakel in het gebouw. De omringende gang leidt naar alle andere functies in de school. Net als de andere gangen doet deze niet alleen dienst als verkeersruimte, maar kan er ook worden gewerkt en gespeeld.

Lees verder op Architectenweb.nl