Algemeen

NL: Amsterdam krijgt regisseur voor woningbouw

Volgens wethouder Duco Stadig van stedelijke ontwikkeling is gebrek aan samenwerking tussen corporaties, projectontwikkelaars, stadsdelen en de ambtelijke organisaties van de centrale stad een van de oorzaken van het stagneren van de bouwstroom in de Amsterdam. Een onafhankelijk opererende regisseur moet weer tempo brengen in de woningbouwproductie.

"Na het wegvallen van de bouwsubsidies is nog niet iedereen in de stad gewend aan de nieuwe verhoudingen. Onduidelijkheid over de eigen rol leidt bij de ontwikkeling van bouwplannen tot onderlinge tegenwerking en slechte communicatie. Soms ontstaan zelfs grote conflicten. Het is aan de bouwregisseur blokkades weg te nemen en onderlinge verhoudingen te verbeteren."

De regisseur kan geen bevelen geven, maar heeft het recht om in traag voortslepende processen in te grijpen en eindeloze discussies te beëindigen. Daarover legt de regisseur rechtstreeks verantwoording af aan de wethouder.

Arthur Verdellen wordt per 1 september de eerste regisseur woningbouw. Hij is nu nog stadsregisseur. De afgelopen jaren werkte Verdellen aan verbetering van de onderlinge afstemming bij infrastructurele projecten. Hij zorgde ervoor dat burgers en bedrijven minder hinder ondervinden van de vele wegopbrekingen in de stad.

Stadig noemt gebrekkige afstemming en communicatie slechts een van de problemen in de stagnerende woningbouw. Lange procedures, hoge bouwkosten, financiële tekorten bij corporaties en de afnemende verkoop van dure koopwoningen spelen eveneens een negatieve rol. Daarover komt hij in september met een beleidsnota.

Het nieuwe college wil de komende vier jaar 16.000 nieuwe woningen bouwen. Maar in het nieuwbouwgebied IJburg en in de vernieuwingsgebieden Zuidoost en Westelijke Tuinsteden wordt veel minder gebouwd dan noodzakelijk is. Vorig jaar werden slechts 1700 woningen opgeleverd. De bouwproductie voor dit jaar laat wel weer een stijging zien. In 2002 gaan 3000 woningen in productie en worden 2200 woningen opgeleverd.
Build for Life