Architectuur

NAV steunt voorstellen om Orde van Architecten te splitsen

NAV steunt voorstellen om Orde van Architecten te splitsen
NAV, de Vlaamse sectororganisatie voor architecten, zal voorstellen steunen om de Orde van Architecten te splitsen als die ook kaderen in een breder opzet om het instituut efficiënter, moderner en goedkoper te laten functioneren. Dit was voor NAV de conclusie van de hoorzitting in de Commissie Bedrijfsleven van het Federaal Parlement dinsdag laatstleden.

Reeds verschillende jaren zijn de Nederlandstalige mandatarissen van de Orde van Architecten vragende partij voor meer autonomie. Deze ambities zijn de laatste maanden in een stroomversnelling gekomen door drie ingediende wetsvoorstellen van politieke partijen waaronder CD&V en N-VA.

NAV kan meestappen in een denkpiste om de Orde van Architecten te regionaliseren maar dan moet dit gepaard gaan met een drastische hervorming van de werking en visie van de Orde.

Steekproef bij 350 architecten bevestigt dat architecten een andere en betere Orde willen

In een steekproef bij 350 architecten, begin februari 2011, bleek nog maar eens dat de architect aandringt op een betere Orde. Bijna 46% is ontevreden over de werking, 47% is matig tevreden en slechts 7% klinkt tevreden. Bijna het totale korps (93%) vindt de verplichte bijdrage te hoog in verhouding met de geleverde prestaties. Het overgrote deel wenst een bedrag te betalen dat niet meer bedraagt dan 200 euro, terwijl dit nu bijna 500 euro is.

Als het gaat om de deontologie en de bijhorende tuchtprocedures zijn de cijfers nog meer ondermaats. 76% vindt dat het kader achterhaald is in functie van de huidige bouwrealiteit.
We vroegen de Vlaamse architect of hij of zij voorstander is van een splitsing van de Orde van Architecten. 89% van de architecten kan zich hierin vinden. Maar er is een belangrijke nuance. 62% ziet dit enkel zitten als het kadert in een breder opzet om de Orde efficiënter te laten worden.

Hierbij denkt 30% luidop aan een eenvoudig register zoals in Nederland waarbij tucht en rechtspraak wordt overgelaten aan een burgerlijke rechtbank. 61% is gematigder maar wil de Orde wel tot de essentie beperken: tucht, deontologie en stage. Zij willen niet langer bemoeienissen in tal van gewestelijke en beroepsmateries zoals energieregelgeving, ruimtelijke ordening en andere wetgevingen. Slechts 8% wil de Orde in zijn huidige vorm behouden.

Corporate gouvernance

“De huidige wetsvoorstellen om de Orde te splitsen wegen te licht en zijn een gemiste kans om de Orde van Architecten binnen te loodsen in de 21ste eeuw”, aldus Arch. Danny Windmolders (voorzitter NAV), “Enkel de voorgestelde hervormingen op vlak van tuchtspraak kunnen ons bekoren. In het overige worden alle initiatieven op vlak van budget, organisatie van de werking, deontologie, stage en takenpakket terug in handen gelegd van de mandatarissen.”

In het licht van “corporate gouvernance” roept NAV de wetgever op om een duidelijk kader te schetsen waarin een Orde van Architecten kan functioneren. Op korte termijn wil NAV bijstand verlenen om de huidige wetsvoorstellen op dit vlak bij te schaven.