Architectuur

NAV seminaries over auteursrecht voor ontwerpers

NAV seminaries over auteursrecht voor ontwerpers
De core business van architecten is het uitdenken en uitvoeren van originele ontwerpen. Maar in welke mate bezit deze intellectueel eigendomsrecht voor zijn ontwerpen? Geen enkele ontwerper gooit graag zijn inspanningen en creativiteit zomaar te grabbel voor een ander. NAV wil de architecten bewust maken van hun eigendomsrechten en hen wapenen om conflicten te vermijden.

In hoeverre heeft de architect het laatste woord over wat er met zijn ontwerpen en projecten gebeurt? Waar heeft hij eigendomsrecht op? De architect wordt vaker met deze vragen geconfronteerd dan men zou denken.

Stel dat de architect op zijn website foto’s van projecten wenst te plaatsen. Maar de bouwheer laat weten niet te willen dat zijn huis online staat. Wie heeft hier nu het laatste woord? Kunnen zulke discussies vermeden worden door een melding op te nemen in het contract? En wat als een project, zonder toestemming, gebruikt wordt als reclame voor een fabrikant? Moet de architect zijn plannen doorgeven aan de bouwheer bij einde contract?

Dergelijke vragen leiden vaak tot ernstige discussies en onduidelijkheden. Dikwijls kunnen deze echter vermeden worden door goede communicatie of duidelijke contracten.

Deze infosessie wilt architecten en interieurarchitecten verduidelijken wat auteursrecht bij ontwerpers is en wanneer dit al dan niet geldig is. Aan de hand van praktische cases wordt duidelijk gemaakt hoe in verschillende situaties gereageerd kan worden. Bovendien worden ook tips & tricks gegeven over hoe de (interieur-) architect dergelijke discussies kan vermijden.

Gastsprekers voor deze infosessies zijn Meester Emmanuel Van Melkebeke (Jooris, Van Melkebeke & Leduc advocatenassociatie) en Evelyne Hinque (Juriste SOFAM).

Deze infoavonden gaan door op woensdag 23 maart (Waregem), maandag 4 april (Wijnegem) of donderdag 7 april (Leuven). De sessies starten om 19u en eindigen met een afsluitende receptie rond 21u. De avonden zijn gratis voor leden van NAV en AiNB, niet-leden betalen 30 euro (excl. btw). Inschrijven voor deze avonden is verplicht. Meer informatie en inschrijvingen op www.nav.be, onder de rubriek ‘kalender’.