Architectuur

NAV lanceert online tool voor opvolging van bouwaanvraag

NAV lanceert online tool voor opvolging van bouwaanvraag
Het aanvragen van een stedenbouwkundige vergunning vraagt een nauwgezette opvolging van verschillende deadlines. Met verschillende bouwaanvragen raakt het overzicht al snel zoek. NAV ontwikkelde voor zijn leden een gratis webtool waarmee de stappen van de reguliere procedure van de stedenbouwkundige vergunningsaanvraag in Vlaanderen opgevolgd kunnen worden. Per stap in de procedure krijgt de architect de noodzakelijke deadlines. De stand van alle projecten kan op de voet gevolgd worden.

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening legt de procedures vast om legaal een gebouw op te richten. Een beperkt aantal handelingen zijn vrijgesteld van vergunning of kunnen gemeld worden maar de meeste werken moeten nog altijd vergund worden. Telkens moeten belangrijke stappen en deadlines doorlopen worden: Is het dossier ontvankelijk? Wanneer zal het college een beslissing nemen over uw project? En tot wanneer kan u in beroep gaan? Welke termijnen gelden wanneer de buren in beroep gaan? En kan die werf nu eindelijk opgestart worden?

Kluwen van data

Als architect is het een huzarenstukje om de deadlines van elke bouwaanvraag op te volgen van zodra er verschillende dossiers lopen.

Omdat een nauwgezette opvolging van ieder project noodzakelijk is ontwikkelde NAV een webtool voor zijn leden. Samen met GSJ-advocaten uit Antwerpen werd de reguliere procedure uit de Codex ontleed. De termijnen werden geïnterpreteerd en verwerkt in een handige tool.

NAV-leden kunnen via een persoonlijke account hun eigen projecten ingeven en opvolgen. In een online agenda worden de cruciale data per dossier aangekruist. Bij het inloggen ziet de architect meteen wat er de komende weken te gebeuren staat.

Van elk dossier kan er een overzicht opgevraagd worden. Bij het invoeren van een datum worden meteen de volgende deadlines weergegeven. Wanneer werd een dossier ingediend? Binnen welke termijn er beroep kan worden aangetekend? En mag die aanplakking nu al weggehaald worden? Aan de hand van een projectoverzicht kan het volledige procedureverloop in één oogopslag worden nagaan.