Algemeen

NACEBO juicht renovatie-stimuli toe

Een federale interkabinettenwerkgroep keurde twee belangrijke voorstellen van minister Picqué goed. Ze moeten beiden ten goede komen aan wie renovatiewerken uitvoert aan een woning gelegen in een achtergestelde stadswijk. Indien het parlement zijn fiat geeft blijft voortaan het kadastraal inkomen van de woning gedurende zes jaar ongemoeid. Indien de werken minimum 2500 euro kosten en uitgevoerd worden door een geregistreerd aannemer, geniet de eigenaar bovendien van een belastingaftrek tot maximum 500 euro.

NACEBO juicht deze maatregelen toe. Ze kaderen uitstekend in de wil van de regeringen om de dorps- en stadskernen te herwaarderen. Daarnaast betekenen ze ook een stimulans voor de bouwsector. Deze heeft het momenteel zwaar te verduren door de verslapte conjunctuur, de dalende vraag naar nieuwbouwwoningen en de afname van de overheidsaanbestedingen.

In dit kader wil NACEBO herinneren aan haar eind vorig jaar gelanceerde renovatie-actieplan. België telt immers nog te veel woningen van slechte of middelmatige kwaliteit die dringend aan renovatie toe zijn. De huidige maatregelen volstaan niet om daar daadwerkelijk verandering in te brengen. De belangrijkste maatregelen uit het NACEBO-actieplan zijn het toepassen van een verlaagd btw-tarief (6% i.p.v. 21%) voor renovaties, afbraakwerken en vernieuwbouwprojecten (heropbouw na afbraak van een oud pand), het uitbreiden van de fiscale aftrekmogelijkheden voor investeringen in het kader van energiebesparing en voor inbraakbeveiliging, het invoeren van een degelijk werkend en transparant premiestelsel, de oprichting van gemeentelijke bouwloketten waar de (ver)bouwer terecht kan voor alle mogelijke info inzake huisvesting en premies, en het vlotter laten verlopen van stedenbouwaanvragen.
Build for Life