Interieur

MyHome: Zeven experimenten in hedendaags wonen

In het Vitra Design Museum is zopas de tentoonstelling MyHOME: Zeven experimenten in hedendaags wonen geopend met interventies door Jurgen Bey(NL), Ronan & Erwan Bouroullec(FR), Fernando & Humberto Campana (BR), Hella Jongerius (NL), Greg Lynn (USA), Jürgen Mayer H.(DE), en Jerszy Seymour (UK)

In de tentoonstelling MyHome biedt het Vitra Design Museum een jongere generatie internationaal gerenommeerde ontwerpers de mogelijkheid om hun individuele visies te verwezenlijken. Zij vullen de unieke architectuur (Frank Gehry) van het museum met toekomstgerichte creaties die tegelijkertijd een aantal unieke inzichten bieden in het hedendaags design. De omgevingen zijn speciaal voor de tentoonstelling gecreëerd en opgezet
Het startschot wordt gegeven aan de ingang door de sensuele en exotisch uitziende presentatie van de broers Fernando en Humberto Campana uit Brazilië. Aan de voorkant van het museum creëren zij een nieuwe ruimte, gebouwd met natuurlijke materialen zoals raffia.

Binnen het gebouw construeert Jurgen Bey uit Nederland een broze papieren structuur om een kamer binnenin een kamer te bekomen. Een poëtische omgeving om in te leven en te werken, een omgeving die de grenzen aftast tussen de individuele privésfeer en de publieke ruimte, en waarvoor Bey speciaal een nieuwe reeks meubelen ontwierp.

In de voorbereidende fase van de tentoonstelling zette ontwerper Jerszy Seymour een laboratorium op in Berlijn, waar hij experimenteerde met bioplastic en dit materiaal gebruikte om zijn meubelobjecten te creëren. De resultaten van zijn gedurende meerdere weken in Berlijn uitgevoerde experimenten zijn vastgelegd op film en zullen te zien zijn in het Vitra Design Museum samen met het testlab, dat integraal naar Weil am Rhein wordt verhuisd voor de opening van de tentoonstelling.

De creatie van Hella Jongerius, die net als Jurgen Bey ook in Rotterdam is gevestigd, brengt een uitdagend pleidooi voor een bewustere aanpak van kleurgebruik. Zij creëert een driedemensionaal kleurenpalet dat de impact van kleuren verkent, en zij toetst de mogelijkheden die kleurenontwerp met zich meebrengt. Kleurrijke stoffen – voortdurend in beweging – creëren nieuwe en steeds veranderlijke kleurenconstellaties.

Het nieuwe, moderne museumcafé is opgezet door de Berlijnse architect Jürgen Mayer H. voor de duur van de tentoonstelling. Voor deze ruimte neemt hij het deconstructivistische, formele discours van Frank Gehry over, en zet dit voort in het interieur met ingebouwde constructies en grafische elementen over de vloeren en muren. Tafels en banken die in kristalvorm uit de grond groeien worden geverfd met hittegevoelige verf, zodat iedereen die ervan gebruik maakt sporen nalaat van zijn of haar aanwezigheid.

De architect uit Los Angeles Greg Lynn ontwierp een futuristisch interieurlandschap met zitplaatsen en muurmodules, die door een computer zijn vormgegeven. Het wordt bewoond door robots, van wie het fictieve leven in het tentoongestelde interieurlandschap als animatiefilm is vastgelegd.

Een volledig andere aanpak komt dan weer van het project van de broers Erwan en Ronan Bouroullec. Met moduleerbare textielmuren creëren zij een mobiele en tijdelijke plek waar men zich kan ontspannen en onttrekken aan de wereld, een plaats om te bezinnen en te herbronnen.

De tentoonstelling verzamelt zeven atmosferisch dichte en zintuiglijk aantrekkelijke projecten van belangrijke hedendaagse ontwerpers, waarin de grenzen tussen design, kunst en architectuur vervagen. MyHome geeft niet alleen tips voor binnenhuisinterieur, maar biedt eerder inspirerende creaties aan die de bezoeker uitnodigen om even stil te staan bij huiselijke gewoonten en behoeften, alsook moderne strategieën om ideeën en productie in hedendaags design uit te tekenen.

De tentoonstelling in het Vitra Design Museum loopt tot 16 september 2007
Openingsuren: maandag tot zondag: 10u tot 18u, woensdag: 10u tot 20u.
Rondleidingen met gids: zaterdag en zondag om 11u.

Vitra Design Museum
Charles-Eames-Strasse 1
D-79576 Weil am Rhein
Tel. +49 (0) 7621/702 3200
F. +49 (0) 7621/702 3590