Nieuwbouw

Muziekgebouw TivoliVredenburg in Utrecht opgeleverd

Gisteren is het Utrechtse muziekgebouw TivoliVredenburg opgeleverd aan de gebruikers. Het complex is ontworpen als een ‘kleine driedimensionale muziekstad met een grote architectonische diversiteit’. Dankzij de 45 meter hoge glazen gevel zijn de vijf concertzalen zichtbaar vanaf de buitenkant.

TivoliVredenburg is ontworpen door Patrick Fransen en Herman Hertzberger van Architectuurstudio HH. In het gebouw is ook de oude zaal van muziekcentrum Vredenburg, in de jaren zeventig ontworpen door Hertzberger, als symfoniezaal opgenomen. Voor het ontwerp van drie zalen zijn andere architecten aangesteld.

Zo ontwierp Jo Coenen Architects & Urbanists de popzaal die het huidige pand van Tivoli aan de Oudegracht gaat vervangen. NL Architects ontwierp de zaal voor cross-overmuziek en Architectuurcentrale Thijs Asselbergs de zaal voor jazzmuziek. Architectuurstudio HH ontwierp daarnaast een zaal voor kamermuziek.

Het ensemble van zalen is gestapeld onder een ‘huif’, de kap die TivoliVredenburg een herkenbare uitstraling moet geven. Direct boven de popzaal bevindt zich een centraal foyerplein dat vanaf ongeveer achttien meter hoogte uitzicht biedt over de stad. Verder biedt het gebouw vergader- en congresfaciliteiten.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant