Algemeen

Museum M wint Museum- en Publieksprijs

Museum M in Leuven heeft de Museum- en de Publieksprijs gewonnen. De museumprijzen worden elk jaar uitgereikt aan een Vlaams, een Waals en een Brussels museum. Publieksvernieuwing en publieksbetrokkenheid zijn de hoekstenen van de prijs.
Museum M, ontworpen door Stéphane Beel, opende in september 2009 zijn deuren en herbergt zowel schilderijen en beelden uit de late gothiek als hedendaagse kunstenaars. De jury looft die confrontatie van heden met verleden en de aandacht van het museum voor een zo breed mogelijk publiek.

In Brussel kreeg het Museum voor Schone Kunsten van Elsene de Museumprijs. De jury was "aangenaam verrast door de mooie evolutie die het museum de jongste jaren maakte". Het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsmacht won de publieksprijs.

Het Musée de l'orfévrerie - Château du Seneffe krijgt de Museumprijs voor Wallonië. De jury looft hier vooral "de concrete waarden die het museum voor de zilversmeedkunst naar voor schuift: nieuwsgierigheid, humanisme, intelligentie en vrijgevigheid". De publieksprijs ging naar het MAC's, Musée des Arts Contemporains in Hornu (foto).

De kinderjury koos voor het Brusselse Museum van de Molen en de Voeding, het Museum voor Schone Kunsten in Gent en het Maison des Géants in Aat.

De MuseumPrijs 2011 is een initatief van het tijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en het advocatenkantoor Linklaters. Elk museum krijgt 10.000 euro. De publieksprijs is goed voor 2.500 euro. De prijsuitreiking vond vanavond plaats in Cinematek in Brussel.
Build for Life