Architectuur

Museum De Fundatie wil uitbreiden met Oog

Het Zwolse Museum De Fundatie wil zijn classicistische onderkomen uitbreiden met een ellipsvormige dakopbouw. Het spectaculaire ontwerp van Henket & Partners is het resultaat van een haalbaarheidsstudie die het bureau heeft verricht. Het contrast met het bestaande gebouw en de overeenkomst met het achtergelegen park zorgt volgens Henket voor een ‘prachtige architectonisch historische gelaagdheid’.

Museum De Fundatie, gevestigd in een voormalig gerechtshof dat in 1840 is gebouwd, heeft de laatste jaren te maken met een stormachtige groei van het aantal bezoekers. In topjaar 2008 lokte een tentoonstelling van Jeroen Krabbé 100.000 mensen naar het museum, tegenover 15.000 bezoekers twee jaar eerder.

Ook dankzij de recente vondst van een schilderij van Vincent van Gogh en de komende tentoonstellingen over onder meer Jan Fabre denkt het museum aan uitbreiding toe te zijn. De provincie Overijssel heeft vijf miljoen euro uitgetrokken voor het project, Henket zegt dat het door hem voorgestelde ontwerp binnen dit budget kan worden gerealiseerd.

Zijn bureau heeft drie varianten onderzocht voor een mogelijke uitbreiding. Een aanbouw aan de voorzijde zou volgens Henket afbreuk doen aan de architectonische kwaliteit en de stedenbouwkundige plaatsing van het gebouw. Ondergronds uitbreiden tast archeologisch belangrijke grond aan en ‘draagt niet bij aan de architectonische ontwikkeling in de stad’.

Lees verder op Architectenweb.nl