Isolatie

Multipor, de nieuwe minerale isolatieplaat

Multipor, de nieuwe minerale isolatieplaat
Een woning die zichzelf terugverdient. Wie heeft daar geen oren naar? Door het innovatief combineren en verbeteren van zijn productengamma slaagt Xella erin doeltreffende wandoplossingen aan te bieden voor de bouw van energievriendelijke woonconcepten: van een laagenergiewoning over een passiefhuis tot een energieneutrale woning. Deze energievriendelijke woningen hebben als grote troef dat ze zich op termijn terugverdienen ten opzichte van traditionele woningen dankzij hun lage energiekost.

De bouw van laagenergiewoningen en passiefhuizen neemt vandaag een sterke vlucht. Als producent van bouwmaterialen biedt Xella enkele innovatieve wandoplossingen aan die hier perfect op inspelen.

Mulitpor is de nieuwste telg in het Xella gamma. Het is een minerale, isolerende plaat, die naar samenstelling nog het best met cellenbeton te vergelijken is. Met dit verschil dan dat ze nog meer afgesloten cellen met stilstaande lucht bevat en zo superisolerende kwaliteiten kan voorleggen. De isolatiewaarde van Multipor is vergelijkbaar met die de traditionele isolatiematerialen (lambdawaarde: 0,045 W/mK).

Het grote verschil is echter dat het gaat om een steenachtig materiaal. Dit heeft als voordeel dat het niet brandbaar, vorm- en drukvast, dampdoorlatend en vezelvrij is. Bijkomende troef is dat Multipor milieuvriendelijk in productie is.

Het materiaal is dankzij deze eigenschappen veelzijdig inzetbaar voor de binnen- of buitenisolatie van muren en daken. Toegepast als buitenisolatie biedt Multipor de mogelijkheid om complete, hoogwaardige thermisch geïsoleerde wanden te creëren die vrij zijn van koudebruggen. Daarbij ontstaat een monolithisch en mineraal totaalsysteem. Ze kunnen op bijna elke draagkrachtige ondergrond worden aangebracht en zijn geschikt voor zowel grootschalige isolatiewerken als voor individuele gevels.

Bij de renovatie van een gebouw met gevels waaraan men niet wil raken, is een binnenisolatie van de muren vaak de enige mogelijkheid om de warmte-isolatie te verbeteren. De platen zijn geschikt voor alle courante types massieve muren zonder dampscherm.

Toepassingsgebieden

MULTIPOR-isolatieplaten zijn veelzijdig toepasbaar, zowel in nieuwbouw als in renovatie. Ideaal is een combinatie met YTONG- of HEBEL-cellenbeton en SILKA-kalkzandsteen, daar deze minerale ruwbouwblokken gelijkaardige materiaaleigenschappen bezitten. Op deze manier kan men monolithisch bouwen en tegelijkertijd vooruitstrevende isolatiewaarden bekomen. Ingewikkelde samenstellingen met verschillende materialen, en dus risicovolle bouwtechnische oplossingen, zijn zo niet nodig.