Architectuur

Mooie concertzaal uit Amerikaans hardhout in Astana

In de Kazakse hoofdstad Astana werd anderhalf jaar geleden een nieuwe monumentale concertzaal geopend. Het gebouw werd ontworpen door Manfredi Nicoletti en is met z’n 3500 zitplaatsen een van de grootste in z’n soort. Het interieur bestaat grotendeels uit American black cherry-hout.
De uiterlijke vorm van de concertzaal doet denken aan een bloemblad. Een verzameling kromme en hellende muren wordt omgeven door een mantel van panelen uit beton en glas. Deze externe schil beschermt de binnenzijde van het gebouw tegen de extreme temperaturen in de Kazakse steppe.

Het gebouw heeft een oppervlakte van 54000 m² en biedt plaats aan een grote klassieke concertzaal met 3500 zitjes, twee kleinere muziekzalen, een bioscoop , twee conferentiezalen met respectievelijk 400 en 200 zitplaatsen, restaurants, cafés en een 3000 m² grote lobby. Binnenin bevindt zich een groot publiek plein dat gedurende heel het jaar toegankelijk is. De klassieke concertzaal zweeft over de centrale as van het gebouw en heeft de vorm van een dombra, een Kazaks snaarinstrument.

Lees verder op Architectura.be