Duurzaam Bouwen

Monumentaal woonhuis wordt energieneutraal

Zonnepanelen op het dak, extra isolatie, een verwarmingsketel met een hoog rendement, regenwater om de wc mee door te spoelen. In nieuwbouwhuizen vrij gebruikelijke maatregelen om een huis energiezuinig te maken. Maar in een oud, monumentaal huis ligt het net even iets anders.

Paul Bloemen (47) en Liebje Paalman (39) hebben de sleutel gekregen van hun huis in Driebergen. Samen met Liesbeth Wassenberg, alias de Bouwvrouw, verbouwen ze het monumentale pand. Paalman en Wassenberg zijn beide werkzaam bij Yonder Advies.

In alles lijkt het op een normale verbouwing, maar het drietal staat voor een vooruitstrevend verbouwingstraject. De villa uit 1920 wordt volgens de provincie Utrecht het eerste energieneutrale monumentale woonhuis in Nederland. De pioniers hebben er tonnen voorover om hun oude villa energieneutraal de 21ste eeuw in te loodsen.

,,Het huis voorziet in zijn eigen energie", legt Bloemen uit. ,,Op het dak komen zonnepanelen en via een pompinstallatie halen we onze warmte uit de grond."

Lees verder op Architectenweb.nl