Algemeen

Mistkanon maakt inbrekers blind

Winkeliers, ondernemers en zelfs particulieren staan in de rij voor het nieuwste middel tegen inbraak: de mistgenerator.

Als een ongenode gast een pand betreedt dat met een dergelijk apparaat is beveiligd, vult de ruimte zich binnen tien seconden met een dikke, ondoorzichtige nevel, waardoor de insluiper geen hand voor ogen ziet. Daardoor worden hem zijn werkzaamheden onmogelijk gemaakt.

"Tegelijkertijd wordt de politie gealarmeerd en die kan in het gunstigste geval de dief, die door de nevel volledig is gedesoriënteerd, inrekenen", zegt preventie-ingenieur L. Huges van het Nationaal Centrum voor Preventie (NCP).

Onschadelijk
Het NCP, waarin overheid, verzekeraars, politie en brandweer zijn vertegenwoordigd, heeft kwaliteitseisen opgesteld waaraan de generatoren moeten voldoen. Zo mag de gebruikte nevel niet schadelijk zijn voor mens, dier en goederen en moet tot tweemaal toe een beveiliging worden geactiveerd, voordat het mistgordijn zich ontplooit.

De Eindhovense firma ASB Security, marktleider in ons land, zegt dat er een run op de apparatuur op gang is gekomen. "Het is een nog relatief onbekend beveiligingssysteem, maar naarmate we meer bedrijven met de generatoren uitrusten en de bekendheid toeneemt, stijgt de animo", zegt verkoopleider Ivar Steeman.

"Momenteel hebben wij 1500 apparaten verkocht en in totaal staan er in ons land enkele duizenden stuks. Vooral nu ook verzekeraars enthousiast zijn, staan mensen in de rij."

"Er zijn zelfs maatschappijen die voor de juweliersbranche de generator als verplicht stelt", meldt woordvoerder H. Zoontjes van het Verbond van Verzekeraars. "De effectiviteit van het middel is bewezen en we hopen dan ook dat het aantal inbraken drastisch afneemt."

In Amsterdam, de stad met de meeste inbraken in Nederland, is het bestaan van de mistgenerator bij het midden- en kleinbedrijf en de politie nog niet bekend. "Maar we zullen ons er onmiddellijk in gaan verdiepen en onze leden ervan op de hoogte gaan brengen. Want het lijkt het ei van Columbus te zijn", haast MKB Amsterdam-directeur Eise van der Sluis zich te zeggen.