Interieur

Minimalistische meubels

De Belgische ontwerper Maarten van Severen heeft ooit eens gezegd dat hij er een hekel aan heeft dat op zijn werk het etiket "minimalistisch" wordt geplakt. Het woord suggereert dat het weglaten van overtollige dingen erop wijst dat het eindproduct zonder veel moeite tot stand is gekomen. En dat terwijl dat weglaten volgens hem juist een bijzonder arbeidsintensief proces is dat naast eigenzinnigheid een monnikengeduld vraagt.

Als de designwereld inderdaad naar rust en misschien zelfs gemakzuchtig naar knusheid zoekt, zijn de minimalisten voorlopig even marginaal als de eendagsvliegen met hun weidse gebaren. Maar het ziet er naar uit dat ze moeilijker zijn klein te krijgen.

Lux

Volgens fabrikant Moroso zijn essentie en velzijdigheid de sleutelwoorden voor de serie Lux, die bestaat uit een klinke eettafel, een stoel en een fauteuil. De meubels zijn door ontwerper Carlo Colombo uiterst frêle, elegant en bepaald eigenwijs vormgegeven. De frames van de meubels zijn gemaakt van dun gesatineerd roestvrij staal. Van de stoelen zijn rug en zitting van multiplex met een zachte deklaag van polyurethaan schuim.




Island, Sun en Twist

Meubelfabrikante Paola Lenti is een relatieve nieuwkomer met prachtig en eigenzinnig minimalistisch meubilair. Ontwerper Francesco Rota maakte dit jaar drie nieuwe ontwerpen voor het bedrijf: de bank Island, de pouffe Twist en de chaise longue Sun, waarvan de hoofdsteun negentig graden kan draaien. Op de vaak warme kleuren na oogt het allemaal wat Spartaans, maar zit- en ligcomfort zijn in orde. De stoffering is gemaakt van de synthetische vezel Rope 04. Het meubilair kan daarom buiten staan, hoewel het een plaatsje binnen meer dan waar is.

Coupè en Gran Coupè

Bij Cappellini circuleert Albert Einsteins uitspraak: "Alles moet zo simpel mogelijk gemaakt worden, maar niet simpeler." De Italiaanse fabrikant heeft in zijn ontwerpstal ongetwijfeld geen trouwer aanhanger van dit uitgangspunt dan Piero Lissoni. Een pure minimalist, getuige dit jaar ook weer zijn nieuwe collectie Coupè. Opgebouwd uit simpele gebogen matrasachtige zittingen op een onderstel van verchroomd staal.