Isolatie

Mineral Wool Association treedt toe tot Stichting Stapelbouw

De Mineral Wool Association (MWA), de koepelorganisatie van Nederlandse producenten van glas- en steenwol, is begin januari 2009 toegetreden tot de Stichting Stapelbouw. De Stichting Stapelbouw is een gezamenlijk kenniscentrum van de koepelorganisaties van producenten van kalkzandsteen (VNK), cellenbeton (NCV), betonproducten (BB&S) , mortel (NeMO) en baksteen ( KNB)*). Partijen willen komen tot verbreding van kennis en draagvlak voor technisch wetenschappelijk onderzoek mede als gevolg van ontwikkelingen rond duurzaam bouwen. Er blijkt groeiende behoefte aan breed en meer samenhangend inzicht in de gevolgen van duurzame bouwtoepassingen en –technieken voor gevels van steenachtige materialen.

De in 1987 opgerichte koepelorganisatie MWA heeft veel kennis van en ervaring in energie- en milieusparend bouwen met thermische isolatie (steen- en glaswol). De bij MWA aangesloten bedrijven zijn Knauf, Rockwool, Isover en Ursa.

De aansluiting van de MWA is een logische stap nadat de Stichting Stapelbouw medio 2007 het wetenschappelijk onderzoek in het licht van duurzaamheid had uitgebreid. Gestart is toen met technisch onderzoek naar de gevolgen van duurzaamheidsdenken voor het werkveld: gestapelde constructies van steenachtige materialen binnen een bredere maatschappelijke relevantie.

De Stichting Stapelbouw is eind jaren tachtig opgericht. De stichting richt zich op het verbeteren van de kwaliteit en kwantiteit van de techniek van het stapelen van steenachtige materialen, zowel in de gevel als in de constructie. De stichting initieert en bevordert wetenschappelijk onderzoek naar de techniek van het stapelen en is platform voor overleg over normering. Stapelbouw heeft daarbij als ambitie het overdragen van de verworven wetenschappelijk gefundeerde kennis naar scholingsveld en beroepspraktijk. De Stichting Stapelbouw onderhoudt nauwe contacten met de Leerstoel Steenconstructies van de TU Eindhoven.

MWA verwerft door haar toetreding tot Stapelbouw een zetel in het bestuur en in de Technische Commissie.


(*) De in Stichting Stapelbouw participerende organisaties: Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB); Vereniging Nederlands Kalkzandsteen Platform (VNK); Nederlandse Mortel Organisatie (NeMO); Nederlandse Cellenbeton Vereniging (NCV); Betonfabrikanten van Bouwblokken en -Stenen (BB&S).