Vastgoed

Minder vraag naar kleine bedrijfsunits

Van de kleinschalige bedrijfsunits in Nederland staat 10 tot 15% leeg, vergelijkbaar met de kantorenmarkt. De markt van kleinschalige bedrijfsruimten - van 100 tot 500 m2 - heeft te kampen met tegenvallende afzet doordat ondernemers moelijker aan financiering kunnen komen. Ook is de vraag kleiner door aarzeling bij starters en zzp-ers om hypotheekverplichtingen aan te gaan. Dit blijkt uit het onderzoek van NVM Business naar de structuur en ontwikkeling van bedrijfsverzamelcomplexen.

De tegenvallende afzet leidt ertoe dat beleggers en projectontwikkelaars worden geconfronteerd met een toename van het aantal nog te verhuren en te verkopen bedrijfsunits. Relatief veel leegstaande bedrijfsruimten zijn onder meer te vinden in de provincies Utrecht, Gelderland en Limburg.

De afgelopen tien jaar zijn in Nederland zo’n 6600 kleinschalige units gerealiseerd. Daarbij gaat het om afzonderlijke bedrijfsunits die geschakeld zijn gebouwd en die een gemeenschappelijke buitenruimte hebben. De units worden veelal gebruikt als opslagruimte, werkplaats of showroom, eventueel in combinatie met kantoorruimte. De oppervlakten van deze units variëren van 100 tot 500 m2. In de helft van de gevallen gaat het om koopunits. Belangrijke gebruikers zijn bedrijven die gespecialiseerde werkzaamheden in de bouw uitvoeren (schilders, installateurs), groothandelsbedrijven, computerservicebureaus, autoreparatiebedrijven, schoonmaakbedrijven en reclamebureaus.